Search
Close this search box.

Spitskool met witte saus en cordon bleu

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Spitskool is als bijna enige koolsoort een echte zomergroente en ze is dan ook nu volop in het seizoen. Spitskool is een zachtere, fijnere en beter verteerbare kool dan de gewone witte kool en kan op veel manieren gegeten worden.

 

Vandaag heb ik de spitskool in fijne reepjes gesneden, die ik heb gestoofd in een beetje boter aangevuld met groentenbouillon. Kruiden met zout en peper en je hebt lekkere, smeuïge groenten met toch nog een lichte bite. Ik heb de spitskool verder afgewerkt met een zijdezachte witte saus.

 

Eet je de spitskool liever zonder de witte saus, dat kan natuurlijk ook, kijk dan hier even voor het recept! Je kan de spitskool ook combineren met een smakelijke varkenskotelet, kijk maar hier… Ook een heel leuk idee: vul de spitskool op en bereid ze in de oven! Of heb je al eens rauwe spitskool verwerkt in een fris slaatje? Ideeën te over!

Ingrediënten

 • 1 spitskool

 • 4 cordon bleu

 • 40 g boter (voor de witte saus) + aparte klontjes boter

 • 40 g bloem

 • halve liter melk

 • 150 ml groentenbouillon
 • 800 g hardkokende aardappelen

 • vers gemalen peper, zout en nootmuskaat

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Schil en snijd de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
 2. Bak de cordon bleu aan beide kanten langzaam goudbruin in een beetje boter op een middelhoog vuur.
 3. Snijd de spitskool in fijne reepjes. Dit doe je door de spitskool eerst in de lengte in 2 te snijden, daarna elke helft in de lengte in 3, en dan snijd je fijne reepjes startend van de punt – eigenlijk zoals je een uit de kluiten gewassen stronk witloof zou aanpakken 🙂
 4. Stoof de spitskool aan in een grote pot met wat boter, voeg dan een beetje groentenbouillon toe en laat onder een half gesloten deksel zachtjes garen. Ik laat het deksel een beetje open, dan vind ik dat de spitskool haar kleur mooier bewaart. De spitskool is klaar wanneer ze zacht is maar toch nog met een lichte beet, ik houd er niet van als ze te plat is gekookt (na 5 à 10 minuten is ze al gaar). Kruid naar smaak met vers gemalen peper en zout. 
 5. Maak de witte saus (bechamel): smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan de helft van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je de rest van de melk toe. Roer weer goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
 6. Meng de gegaarde spitskool met de witte saus en dien op met de cordon bleu en de gekookte aardappelen.

Tip

Je kan hetzelfde maken met witte kool, maar probeer eens deze spitskool, je zal aangenaam verrast zijn!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen