Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Spitskool met witte saus en kotelet

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Spitskool is als bijna enige koolsoort een echte zomergroente en ze is dan ook nu volop in het seizoen. Spitskool is een zachtere, fijnere en beter verteerbare kool dan de gewone witte kool en kan op veel manieren gegeten worden.

 

Vandaag heb ik de spitskool in fijne reepjes gesneden, die ik heb gestoofd in een beetje boter aangevuld met groentenbouillon. Kruiden met zout en peper en je hebt lekkere, smeuïge groenten met toch nog een lichte bite. Ik heb de spitskool verder afgewerkt met een zijdezachte witte saus.

 

Om de spitskool vlot te kunnen snijden gebruik je een groot en vlijmscherp keukenmes. Dit mes kan ik je zeker aanbevelen. Een een voldoende grote snijplank heb je ook nodig. Dit is een snijplank die ik dagelijks gebruik en waar ik erg tevreden van ben.

 

Spitskool combineer je ook leuk met een cordon bleu! Eet je de spitskool liever zonder de witte saus, dat kan natuurlijk ook, kijk dan hier even voor het recept! Of nog een heel leuk idee: vul de spitskool op en bereid ze in de oven, kijk maar hier! Heb je trouwens al eens rauwe spitskool verwerkt in een fris slaatje? Heerlijk hoor!

Ingrediënten

  • 1 spitskool

  • 4 mooie varkenskoteletten

  • 40 g boter (voor de witte saus) + aparte klontjes boter

  • 40 g bloem

  • halve liter melk

  • 800 g hardkokende aardappelen

  • peper, zout en nootmuskaat

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Schil en snijd de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
  2. Bak de koteletten aan beide kanten goudbruin in een beetje boter. Kruid ze na het bakken met peper en zout.
  3. Snijd de spitskool in fijne reepjes. Dit doe je door de spitskool eerst in de lengte in 2 te snijden,  daarna elke helft in de lengte in 3, en dan snijd je fijne reepjes startend van de punt – eigenlijk zoals je een uit de kluiten gewassen stronk witloof zou aanpakken 🙂
  4. Stoof de spitskool aan in een grote pot met wat boter, voeg dan een beetje groentenbouillon toe en laat onder een half gesloten deksel zachtjes garen. Ik laat het deksel een beetje open, dan vind ik dat de spitskool haar kleur mooier bewaart. De spitskool is klaar wanneer ze zacht is maar toch nog met een lichte beet, ik houd er niet van als ze te plat is gekookt (na 5 à 10 minuten is ze al gaar). Kruid naar smaak met vers gemalen peper en zout. 
  5. Maak de witte saus (bechamel): smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan de helft van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je de rest van de melk toe. Roer weer goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Meng de gegaarde spitskool met de witte saus en dien op met de kotelet en de gekookte aardappelen.

Tip

Je kan ook witte kool gebruiken, maar spitskool zoals ik ze gebruik in dit recept is fijner en zachter van smaak, wat de kinderen ook erg waarderen. Ze is door haar vorm ook makkelijker te snijden (wat dan weer handig is voor jou), ze is vlugger gaar en ik vind ze iets lichter verteerbaar. Dus zeker een aanrader om eens klaar te maken. Ook lekker met cordon bleu trouwens!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen