Gevulde spitskool in de oven

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Spitskool is als bijna enige koolsoort een echte zomergroente en ze is dan ook nu volop in het seizoen. Spitskool is een zachtere, fijnere en beter verteerbare kool dan de gewone witte kool en kan op veel manieren gegeten worden.

 

Deze spitskool heb ik gewoon gehalveerd, even gekookt, opgevuld en in de oven verder bereid. Heel lekker en de oven doet eigenlijk het werk voor jou!

 

Hier zijn nog enkele lekkere ideeën om eens met spitskool te bereiden.
Je kan de spitskool aanstoven in wat boter en groentenbouillon, ze is dan lekker, smaakvol en smeuïg met toch nog een bite. Kijk maar hier voor dat recept. Eet je de spitskool liever met witte saus, dat kan natuurlijk ook, kijk dan hier even voor het recept! Je kan de spitskool ook combineren met een smakelijke varkenskotelet, kijk maar hier… Of heb je al eens rauwe spitskool verwerkt in een fris slaatje? Ideeën te over!

 

 

 

Ingrediënten

  • 1 spitskool
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 dikke wortels
  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • klontje boter
  • zout en vers gemalen peper
  • takje tijm

Zo maak je het

  1. Verwijder eventueel de minder mooie buitenste bladeren van de spitskool en halveer de kool in de lengte. Kook de halve spitskolen ongeveer 5 minuten in licht gezouten water. Giet ze af, verfris ze kort onder koud stromend water en laat de halve kolen goed uitlekken.
  2. Haal de binnenste bladeren uit de spitskool en snijd deze in fijne reepjes.
  3. Verwarm ondertussen de oven al voor op 180 graden.
  4. Pel de uien en knoflook en snijd deze in fijne blokjes. Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes. Verhit de boter in een pan en bak de gesnipperde ui en look samen met de blokjes wortel onder voortdurend roeren aan. Laat volledig afkoelen. Doe ondertussen het gehakt in een grote mengkom en meng er het ei en het paneermeel door, samen met de afgekoelde ui, look en wortel, en de fijne reepjes spitskool. Voeg zout en vers gemalen peper toe en de blaadjes van het takje tijm.
  5. Vul de halve spitskolen op met het gehaktmengsel, leg ze in een ovenschaal en bak ze 35 minuten. Haal de gebakken spitskolen uit de oven en serveer ze direct.

Tip

Lekker met een smeuïge aardappelpuree.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik ben mama van 3 toffe jongens, vrouw van een lieve man en bezeten door lekker koken. Ik deel mijn recepten die je makkelijk kan klaarmaken en waarmee je zeker zal scoren. 

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten