Gevulde spitskool in de oven

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Spitskool is als bijna enige koolsoort een echte zomergroente en ze is dan ook nu volop in het seizoen. Spitskool is een zachtere, fijnere en beter verteerbare kool dan de gewone witte kool en kan op veel manieren gegeten worden.

 

Deze spitskool heb ik gewoon gehalveerd, even gekookt, opgevuld en in de oven verder bereid. Heel lekker en de oven doet eigenlijk het werk voor jou!

 

Hier zijn nog enkele lekkere ideeën om eens met spitskool te bereiden.
Je kan de spitskool aanstoven in wat boter en groentenbouillon, ze is dan lekker, smaakvol en smeuïg met toch nog een bite. Kijk maar hier voor dat recept. Eet je de spitskool liever met witte saus, dat kan natuurlijk ook, kijk dan hier even voor het recept! Je kan de spitskool ook combineren met een smakelijke varkenskotelet, kijk maar hier… Of heb je al eens rauwe spitskool verwerkt in een fris slaatje? Ideeën te over!

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 spitskool
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 dikke wortels
  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • klontje boter
  • zout en vers gemalen peper
  • takje tijm

Zo maak je het

  1. Verwijder eventueel de minder mooie buitenste bladeren van de spitskool en halveer de kool in de lengte. Kook de halve spitskolen ongeveer 5 minuten in licht gezouten water. Giet ze af, verfris ze kort onder koud stromend water en laat de halve kolen goed uitlekken.
  2. Haal de binnenste bladeren uit de spitskool en snijd deze in fijne reepjes.
  3. Verwarm ondertussen de oven al voor op 180 graden.
  4. Pel de uien en knoflook en snijd deze in fijne blokjes. Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes. Verhit de boter in een pan en bak de gesnipperde ui en look samen met de blokjes wortel onder voortdurend roeren aan. Laat volledig afkoelen. Doe ondertussen het gehakt in een grote mengkom en meng er het ei en het paneermeel door, samen met de afgekoelde ui, look en wortel, en de fijne reepjes spitskool. Voeg zout en vers gemalen peper toe en de blaadjes van het takje tijm.
  5. Vul de halve spitskolen op met het gehaktmengsel, leg ze in een ovenschaal en bak ze 35 minuten. Haal de gebakken spitskolen uit de oven en serveer ze direct.

Tip

Lekker met een smeuïge aardappelpuree.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept