Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Slaatje van spitskool, appel en radijs

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Spitskool is als bijna enige koolsoort een echte zomergroente en ze is dan ook nu volop in het seizoen. Spitskool is een zachtere, fijnere en beter verteerbare kool dan de gewone witte kool en kan op veel manieren gegeten worden.

 

Vandaag gebruik ik ze rauw in een fris zomers slaatje.

Een beetje snijwerk wel, dat je best doet met een voldoende groot, degelijk en scherp chefmes. Ik gebruik hiervoor graag mijn vertrouwd mes dat je trouwens  hier kan vinden, en een voldoende grote snijplank.

 

Hier zijn nog enkele lekkere ideeën om eens met spitskool te bereiden.
Je kan de spitskool aanstoven in wat boter en groentenbouillon, ze is dan lekker, smaakvol en smeuïg met toch nog een bite. Kijk maar hier voor dat recept. Eet je de spitskool liever met witte saus, dat kan natuurlijk ook, kijk dan hier even voor het recept! Je kan de spitskool ook combineren met een smakelijke varkenskotelet, kijk maar hier… Of heb je al eens een gevulde spitskool in de oven bereid? Ideeën te over!

 

Ingrediënten

  • een halve spitskool
  • 2 rode appels
  • een busseltje (langwerpige) radijzen
  • 2 el grof gehakte pistachenoten
  • 3 el olijfolie
  • 1 el wittewijnazijn
  • 2 kl mosterd
  • 2 kl honing
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Spitskool ziet eruit als een spitse of kegelvormige bol. Snijd de spitskool in vier en verwijder de harde delen van de stronk aan de onderkant. Voor dit slaatje heb je voor 4 personen voldoende aan een halve spitskool. Snijd dus de helft van de kool in heel fijne reepjes. De rest van de kool houd je in zijn geheel bij in de koelkast voor een andere bereiding.
  2. Snijd de appels zonder ze te schillen in heel fijne staafjes. Snijd ook de radijsjes in heel fijne staafjes.
  3. Maak een gebonden dressing door de olijfolie te kloppen samen met de azijn, de mosterd en de honing. Breng op smaak met vers gemalen peper en zout.
  4. Meng in een ruime kom de reepjes spitskool met de staafjes appel en radijs en verdeel er de dressing over.
  5. Werk af met de gehakte pistachenoten.

Tip

Lekker als bijgerecht bij een barbecue, maar ook als een frisse salade als lunch.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen