Search
Close this search box.

Panna cotta met geroosterde vijgen

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Onze vijgenboom geeft ons volop mooie grote vijgen, ik sta ervan te kijken hoeveel we kunnen plukken van die toch nog relatief jonge boom.

Ook zin gekregen in dit heerlijk dessert? Zalige panna cotta met vijgen geroosterd in wat rode wijn en porto. Echt helemaal niks moeilijk aan, houd er alleen rekening mee dat de panna cotta een uur of 4 moet opstijven in de koelkast.

Smullen maar!

Ingrediënten

 • 4 mooie grote vijgen
 • 75 ml rode porto
 • 75 ml rode wijn
 • 250 ml volle room
 • 250 ml volle melk
 • 6 g gelatineblaadjes
 • 30 g + 1 el kristalsuiker
 • 1 vanillestokje

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Maak de panna cotta op voorhand, want die moet ongeveer 4 uur opstijven in de koelkast. Panna cotta is erg makkelijk te maken en de voorbereiding vraagt maar een minuut of 10, je moet dus enkel rekening houden met de wachttijd in de koelkast.
 2. Week de gelatine in wat koud water.
 3. Doe de room en de melk in een kookpotje en voeg er de 30 gram suiker bij. Open het vanillestokje en schraap de helft van de zaadjes bij in het room-melk-mengsel.
 4. Breng het mengsel aan de kook maar laat het niet doorkoken. Zo gauw het even heeft gekookt haal je het potje van het vuur en voeg je er de geweekte en uitgelekte gelatine aan toe. Roer alles goed door elkaar en laat het mengsel wat afkoelen (roer er regelmatig nog even in).
 5. Na ongeveer 10 à 15 minuten afkoelen (vergeet niet regelmatig te roeren!) giet je het mengsel in 4 kleine kommetjes of potjes. Zet deze in de koelkast voor minstens 4 uur. Het best gebruik je metalen kommetjes, daar krijg je de panna cotta het gemakkelijkst uit los later. De panna cotta komt los door de kommetjes iets te verwarmen, en dat gaat natuurlijk het best met metalen vormpjes. Als je goede metalen vormpjes zoekt, klik  hier dan even verder.
 6. Verwarm de oven voor op 180 graden voor het roosteren van de vijgen.
 7. Snijd lichtjes de bovenkant en de onderkant van de vijgen en halveer ze. Leg ze in een ovenvaste schaal en bestrooi ze met een eetlepel kristalsuiker. Giet er de rode wijn en de porto over en zet ze gedurende 40 minuten in de oven.
 8. Laat de vijgen afkoelen tot op kamertemperatuur.
 9. Voor het serveren dompel je de potjes panna cotta even in heet water zodat de panna cotta los komt. Draai de potjes om en laat voorzichtig de panna cotta eruit glijden op de borden. Leg op elk bord enkele geroosterde vijgen en werk af met het vocht uit de ovenschaal.

Tip

Je moet het half gebruikte vanillestokje niet weggooien en ook niet los in de kast bewaren, hiermee kan je perfect zelf vanillesuiker maken. Ik heb altijd zo’n potje staan.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen