Pompoen-tomatensoep met balletjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

September en oktober zijn bij uitstek de maanden om pompoensoep te maken vind ik. Ik heb de daad bij het woord gevoegd met deze hele lekkere soep van pompoen met een accent van tomaat. Lekkere homemade gehaktballetjes kunnen daar natuurlijk niet bij ontbreken!

 

Bekijk zeker ook nog eens de andere recepten voor pompoensoep die ik al gedeeld heb. Pompoensoep is inderdaad erg veelzijdig, je kan er veel kanten mee uit.

Kijk maar hier:

De lekkerste traditionele pompoensoep 

Pompoensoep op z’n Thaïs

Pompoensoep met appel en curry

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 butternut pompoen van ongeveer 1,2 kg
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 liter kippenbouillon
  • kruidentuiltje (4 blaadjes laurier, enkele takjes peterselie, enkele takjes tijm)
  • klontje boter
  • 250 g kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 1 kl mosterd
  • peper en zout
  • 5 dl kippenbouillon (om de balletjes te pocheren)

Zo maak je het

  1. Een butternut pompoen is erg hard om te schillen en te versnijden. Om hem zachter te maken leg je hem een kwartier onder de grill in de oven. Als je hem daarna even laat afkoelen kan je hem schillen en snijden zonder moeite!
  2. Snijd de pompoen, de ui en de look in stukjes. Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze ook in stukjes.
  3. Verwarm de boter in een grote pot en stoof de stukjes pompoen, tomaat, ui en look even aan.
  4. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
  5. Bind de kruiden van het kruidentuiltje samen en leg ze mee in de soep.
  6. Laat nu zachtjes pruttelen totdat de pompoen gaar is (dit zal ongeveer 20 minuten duren)
  7. Haal het kruidentuiltje eruit en mix de soep. Kruid met peper en zout.
  8. Maak terwijl de soep staat te pruttelen de gehaktballetjes. Meng in een kom het gehakt met het ei, het paneermeel en de mosterd en kruid met peper en zout. Rol van dit mengsel kleine balletjes die je laat pocheren in kippenbouillon. Breng de kippenbouillon aan de kook en draai dan het vuur zachter. Voeg de balletjes toe en laat ze net onder het kookpunt garen. Als ze komen bovendrijven zijn ze gaar. Als je ze pocheert blijven ze heerlijk zacht, maar als je ze zou koken worden ze veel harder en droger.
  9. Voeg de balletjes toe aan de gemixte soep. Smakelijk!

Tip

Heerlijk met een beetje geraspte parmezaanse kaas erbij.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept