Pompoengehaktballen uit de oven

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Hoe veelzijdig is de pompoen toch, je kan daar echt alle kanten mee uit! Dat is één van de redenen waarom de herfst één van mijn favoriete kookseizoenen is.

 

Denk maar aan pompoensoep, waar je ook heel veel mogelijke variaties van kan maken, bijvoorbeeld de lekkerste traditionele pompoensoep, soep van geroosterde pompoen, of wat dacht je van pompoen-tomatensoep met balletjes?

 

Vandaag heb ik de pompoen geroosterd en dan in een verhouding van ongeveer half-om-half verwerkt met gehakt. Van dat lekkere mengsel maakte ik zijdezachte pompoen-gehaktballen die in de oven in een lekkere saus en onder een vel pizzadeeg gegaard zijn. Dank je wel Foodies magazine (exemplaar van november 2019) voor het super idee!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 350 g butternut pompoen in blokjes
  • 500 g gehakt
  • 1 rol pizzadeeg (koelvers)
  • 400 ml tomatenpassata
  • 200 g mascarpone
  • 2 tomaten in blokjes
  • 2 teentjes look, gesnipperd
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 6 el paneermeel
  • 1 el milde mosterd
  • 1 tl oregano
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 8 plukjes peterselie
  • klontje boter
  • peper en zout
  • ronde ovenschaal of ovenbestendige pan 25 cm

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de stukjes pompoen op een bakplaat gedurende ongeveer 25 minuten totdat ze zacht zijn. Prak de gegaarde blokjes fijn met een vork en laat ze afkoelen.
  2. Doe voor de pompoen-gehaktballen het gehakt in een kom en meng met de afgekoelde pompoen, het ei, het paneermeel, de mosterd, de oregano, de cayennepeper, het paprikapoeder en het knoflookpoeder. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Rol van deze mengeling 8 mooie egale ballen en houd ze koel opzij.
  3. Verhit voor de saus een klontje boter in een pan en fruit er de knoflook in aan gedurende ongeveer 1 minuut. Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpassata toe en stoof het geheel ongeveer 10 minuten. Roer de mascarpone door de saus en breng het geheel op smaak met peper en zout.
  4. Vet een ronde ovenschaal of een ovenbestendige pan in en verdeel de saus over de bodem. Leg de gehaktballen erin en zet de gehaktballen met de saus ongeveer 10 minuten in de oven.
  5. Rol het pizzadeeg uit en snijd het op maat van je ovenschaal.
  6. Leg heel voorzichtig het pizzadeeg over de gehaktballen.
  7. Roer de eierdooier los met 1 el water en bestrijk er het pizzadeeg aan de bovenkant mee. Verdeel de blaadjes peterselie over het pizzadeeg en zet de ovenschaal of de pan terug in de oven. Bak het geheel nog verder totdat het pizzadeeg lichtbruin en krokant is (ongeveer 20 minuten).

Tip

Heerlijk als je dit opdient met wat penne of andere korte pasta.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept