Mini appelflappen met zoute karamel

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Tijdens de vakantie heb ik al verschillende malen een lekker ontbijt klaargemaakt, onder andere deze appelflappen! Ik had nog heerlijke homemade zoute karamel staan en ik heb die erin gebruikt. Je hebt maar een koffielepeltje nodig per appelflapje, maar dat maakt het ontbijt toch net dat tikkeltje extra lekker. Het idee om de appelflappen in iets kleiner formaat te maken en in een krokante versie met filodeeg komt uit het magazine Foodies van november 2020.

 

Ik geef het recept voor de zoute karamel erbij, de hoeveelheid is te ruim voor enkel dit ontbijt maar die zoute karamel kan je een tijdje bewaren in een afgesloten potje in de koelkast! Je kan daar nog andere lekkere desserten of ontbijtjes mee klaarmaken trouwens, kijk maar eens naar deze recepten:

 

Pancakes met zoute karamel

Blondie met zoute karamel en peer

Cheesecakedessert met pecannoten en zoute karamel

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 200 g suiker
  • 35 g boter
  • 180 ml room
  • zeezout
  • 2 el water
  • 6 vellen filodeeg
  • 50 g gesmolten boter
  • 1 appel, in fijne stukjes
  • 2 el rietsuiker

Zo maak je het

  1. Maak de zoute karamel: Giet de suiker in een steelpannetje en bevochtig lichtjes met 2 el water. Zet het vuur middelhoog. Het water zal verdampen en de suiker zal beginnen smelten. Roer niet in de pan terwijl de suiker nog niet helemaal gesmolten is. Je draait of walst wel best geregeld (voorzichtig) met je pan zodat het smelten gelijkmatig gebeurt. Let goed op want de gesmolten suiker is erg heet, heter dan kokend water. Als de suiker gesmolten is en een donkere kleur gekregen heeft (zonder dat hij verbrandt!), voeg je de 35 g boter toe en een snuif zeezout. Roer nu wel even alles goed door elkaar. Voeg voorzichtig de room toe in 2 porties. Doe dit van je weg en let goed op want het kan spetteren en dat komt niet goed aan, de karamel is echt heet. Meng goed en blijf licht verwarmen tot je een mooie egale karamel verkrijgt.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Leg de bladen filodeeg telkens per 2 op elkaar en snijd ze in de lengte in 3 repen. Uit de 6 bladen filodeeg haal je zo 9 (dubbele) repen. Leg een dubbele reep met de korte kant naar jezelf toe op het werkblad. Bestrijk onderste rand van het deeg met de gesmolten boter en bestrijk ook dezelfde lengte telkens naar boven toe en ertussen, zodat je een vierkant met boter bestrijkt. Leg in dat beboterde vierkant een schepje zoute karamel en een schep van de heel fijn gesneden appel.
  4. Vouw nu de rechter onderhoek van het deeg over de appel heen tot een driehoek. Druk de randen wat aan en vouw nu verder, telkens in driehoeken, tot je de bovenkant van de deegreep hebt bereikt. Bestrijk de randen van het deeg met boter en druk ze voorzichtig aan. Leg de gevouwen flap op een met bakpapier beklede bakplaat met de mooiste kant naar boven.
  5. Doe ditzelfde met alle repen filodeeg. Bestrijk alle flappen met boter en bestrooi ze met de rietsuiker. Bak de appelflappen knapperig en goudbruin in de oven in ongeveer 20 minuten. Laat ze ongeveer 5 minuten afkoelen en serveer ze met nog wat extra zoute karamel.

Tip

Elke appelflap wordt gemaakt met een dubbele reep filodeeg.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten