Feestelijk briochebrood

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit brioche breekbrood is perfect voor een feestelijk ontbijt, zoals bijvoorbeeld op nieuwjaarsdag. Het is lekker zoet, zacht en het laagje glazuur geeft er een verrassend en heerlijk feestelijke toets aan.

 

Je kan het de avond van tevoren bakken en het de dag zelf afwerken met het glazuur.

 

Het fijne recept vond ik in het magazine Foodies van november 2020.

 

Om de brioche perfect te bakken heb je een voldoende diepe springvorm nodig met een diameter van 20 cm. Als je wil weten welke ik gebruikt heb: ik heb deze en daar ben ik super tevreden van!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 450 g bloem type 00
  • 225 ml melk en beetje extra
  • 14 g droge gist
  • 50 g boter
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 150 g poedersuiker
  • 2 à 3 el limoensap
  • 2 el geraspte kokos
  • snuifje zout
  • bakpapier
  • springvorm van 20 cm

Zo maak je het

  1. Verwarm de melk met de boter in een steelpannetje tot lauwwarm (ongeveer 30 à 40 graden). Haal de pan van het vuur, roer er grondig de gist doorheen en laat het mengsel ongeveer 5 minuten staan.
  2. Doe de bloem, de kristalsuiker en het zout in een grote kom en roer er de eieren doorheen. Giet er beetje bij beetje het melkmengsel bij en meng alles met je handen tot een plakkerig deeg. Het deeg is erg plakkerig nu maar dat zal beteren met het kneden.
  3. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten op een met bloem bestoven werkblad tot er een soepel en zacht deeg ontstaat. Doe het deeg terug in de kom, dek het af met een schone theedoek en laat het ongeveer 45 minuten rijzen, of totdat het in volume is verdubbeld.
  4. Verdeel het deeg op het werkblad in 8 porties en maak er balletjes van. Leg de balletjes deeg in een diepe, met bakpapier beklede springvorm zodat 1 balletje in het midden ligt en de rest in een cirkel eromheen. Laat de balletjes deeg opnieuw rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld (ongeveer 30 minuten).
  5. Verwarm de oven intussen voor op 180 graden. Bestrijk de broodjes met een beetje melk en bak ze 20 tot 25 minuten in de oven totdat ze mooi gerezen zijn en goudbruin aan de bovenkant. Laat het brood ongeveer 15 minuten afkoelen in de vorm. Stort het brood op een rooster en laat het helemaal afkoelen.
  6. Meng voor het glazuur de poedersuiker met zoveel limoensap totdat er een gietbaar glazuur ontstaat. Giet het glazuur over het afgekoelde brood en bestrooi het met de kokos. Breek de broodjes af en serveer met boter.

Tip

Je kan voor het glazuur ook citroensap gebruiken in de plaats van limoensap.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten