Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 kruiden om zelf te kweken

Ik heb zeker geen groene vingers, integendeel eigenlijk haha… Toch zijn er een aantal populaire kruiden die ik bijna nooit moet kopen (sommige koop ik wel eens in de winter). Ik heb ze gewoon in mijn voortuintje staan, is dat niet superhandig? En ik vind het nog charmant ook, om als ik ga koken eerst even naar mijn tuintje te gaan om wat kruiden bij elkaar te plukken.

Als je geen tuin hebt, kan je ze ook prima in een pot houden op een balkon of op een vensterbank.

Ik heb ze gekocht als klein plantje in een tuincenter, in de grond gezet en dan met veel liefde verzorgd. Sommige overwinteren en beginnen nu in de lente met veel enthousiasme terug te groeien, andere zijn eenjarig en heb ik na de winter opnieuw geplant.

Kijk maar eens hoe de kruiden in mijn voortuintje het momenteel doen.

 

Rozemarijn

 

Deze plant heb ik vorige lente gekocht en in mijn tuintje gezet. Ik gebruik vaak de aromatische naaldachtige blaadjes, bij het koken, vooral bij lamsvlees en wild, maar ook bij gebakken aardappelen in de oven (hier vind je een recept).

Mijn plantje was tijdens de winter stilgevallen, maar heeft nu prachtige blauwpaarse bloempjes (waar de bijen dol op zijn) en is terug volop aan het groeien.

 

Tijm

 

Ook dit plantje heb ik vorige lente gekocht en in mijn tuintje gezet. Ik gebruik vaak tijm, vooral in een kruidentuiltje voor soep of stoofpotjes. Hier vind je een recept voor de lekkerste traditionele pompoensoep met een kruidentuiltje.

Omdat ik zo vaak tijm gebruik, en dan telkens een paar takjes afknip, was ik bang dat ik mijn nog jonge plantje te veel had bijgeknipt. Maar zoals je kan zien is hij terug volop aan het groeien, de lichtere blaadjes zijn allemaal nieuw. Ook op de plekken waar hij wat kaal was geknipt komen allemaal nieuwe takjes. Zalig toch?

 

Bieslook

 

Dit plantje, hoe fijn en fragiel het er ook uitziet, is een echte overlever. Deze heb ik al 3 jaar, ik heb hem zelfs al eens verplaatst en hij blijft even enthousiast. In de winter was hij helemaal verdwenen, maar sinds het begin van de lente is hij terug zijn groene zelf.

Bieslook kan je op zoveel verschillende manieren gebruiken… in stukjes in een roerei, in een gemengde groene salade, heel fijn gesneden in vers gemaakte mayonnaise, in zijn geheel als versiering van een bordje risotto (zie een voorbeeld hier), en ga zo maar verder.

Je kan bieslook best regelmatig oogsten (je knipt gewoon de stengels af die je nodig hebt), zo blijft hij goed groeien. De jongste stengels zijn ook de lekkerste. Als hij bloemen aanmaakt kan je die er afknippen want dan wordt hij minder lekker. Als het weinig regent wel af en toe water geven!

 

Krulpeterselie

 

Dit is een nieuw plantje, pas in de tuin gezet. Ziet het er niet schattig uit? Binnen enkele weken als alles goed gaat is dit een flinke plant geworden dat stand houdt tot ver in het najaar. En die hele periode haal ik hier mijn peterselie. Ik moet je niet vertellen dat je peterselie voor zowat alles kan gebruiken: in een kruidentuiltje voor soepen en stoofpotjes, bij asperges, als versiering van allerlei gerechten, en je kan er ook lekkere soep van maken. Daarvoor zal ik nog wel eens een recept schrijven, als ik grote planten peterselie heb en dus genoeg voor soep.

 

Laurier

 

Mijn laurierplantje is het enige dat ik niet heb uitgezet in de volle grond, ik heb hem in een pot laten staan. Laurier is erg gevoelig voor verpotten en verplaatsen, vandaar. Laurier gebruik ik vaak, samen met tijm en peterselie in kruidentuiltjes en ook bij gesauteerde wortelen.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen