Risotto met asperges

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Zalig om klaar te maken in de lente, met lekkere witte Belgische asperges. Een heel fijne combinatie met de klassieke Italiaanse risotto.

Ingrediënten

  • 300 g risotto rijst (bvb arborio rijst)
  • 1 bussel witte asperges
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1,5 l kippenbouillon (of 1,5 l heet water met 3 bouillonblokjes)
  • 80 g parmezan (vers geraspt)
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Maak de asperges schoon: snijd de houtige onderkant weg en schil de asperges met een dunschiller. Snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm. Laat de kopjes wel heel!
  2. Blancheer de gesneden asperges enkele minuten in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn. Haal ze uit het water en koel ze even af onder koud stromend water. Houd het kookvocht bij.
  3. Breng de bouillon tot aan het kookpunt en houd hem warm.
  4. Verhit in een brede pot de olijfolie en fruit daarin de gesnipperde sjalot en de look (die kan je erbij persen of ook heel fijn snipperen – doe hem iets later in de pot dan de sjalot want look verbrandt heel snel)
  5. Doe de rijst bij in de pot en laat hem even mee fruiten totdat de korrels doorzichtig worden (dat is al snel, laat zeker de korrels niet bruin worden)
  6. Voeg de wijn toe en laat even koken, totdat ongeveer de helft van de wijn is opgenomen door de rijst
  7. Zet het vuur nu iets lager. Voeg een kleine soeplepel bouillon toe en wacht totdat het vocht grotendeels is opgenomen. Voeg dan opnieuw bouillon bij (je kan ook een soeplepel kookvocht van de asperges toevoegen) en blijf herhalen totdat de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. De rijst moet nog smeuïg zijn maar mag zeker niet te plat gekookt zijn.
  8. Voeg de gekookte asperges toe en roer ze voorzichtig onder de risotto.
  9. Neem de pot van het vuur en voeg de parmezan toe. Roer voorzichtig en kruid met peper en zout.

Tip

Je kan een aantal asperges in zijn geheel laten (niet snijden) en deze na het blancheren instrijken met een beetje olijfolie en grillen in een grillpan. Dit geeft een extra lekkere en mooie toets.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten