Verse tomatensaus

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Als ik de tijd en de gelegenheid heb om verse tomatensaus te maken, zoals nu tijdens de kerstvakantie, dan zorg ik ervoor dat ik een heel grote pot ineens maak en dan vries ik een aantal porties in. Die heerlijke tomatensaus boordevol smaak komt heel handig van pas op dagen dat er wat minder tijd is om te koken. Je kan de saus gebruiken bij gehaktballetjes, bij vogelnestjes, bij een snel pastagerecht, enzovoort.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon
  • 200 g tomaten (vers of uit blik)
  • 80 g tomatenpuree
  • 50 g gezouten spek (in plakjes)
  • 1 grote ui
  • 3 grote wortelen
  • 2 teentjes look
  • kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)
  • 10 zwarte peperbollen
  • klontje boter
  • 35 g bloem
  • eventueel een klontje suiker
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Snijd de wortel, de ui en het spek in grove stukken en stoof ze aan in een klontje boter zonder dat je ze laat kleuren.
  2. Voeg na enkele minuten de tomatenpuree toe, roer goed en laat enkele minuten mee stoven. Voeg dan de bloem toe, roer alles weer goed door elkaar en laat mee stoven. Let goed op dat deze basis voor de saus nu niet verbrandt.
  3. Voeg de gehele tomaten toe (vers of uit blik) en de kippenbouillon. Roer alles goed los.
  4. Bind de peterselie, de tijm en de laurier samen en leg ze in de saus. Plet de peperbollen en de gehele teentjes look en leg ze ook bij in de saus.
  5. Laat de saus nu minstens een uur, maar liever twee uur, zachtjes pruttelen.
  6. Als de saus lang genoeg geprutteld heeft, haal je het kruidentuiltje eruit. Mix de saus met een staafmixer en passeer ze door een puntzeef (of door een gewone ronde zeef). Druk de saus zo goed mogelijk door de zeef en gooi de droge resten die in de zeef overblijven weg.
  7. Proef je saus en kruid eventueel bij met peper, zout en een klontje suiker.

Tip

Maak een grotere hoeveelheid en vries de overschot in in porties. Perfect bij gehaktballetjes, als basis voor spaghettisaus, bij vogelnestjes, enzovoort. Deze saus in de diepvries wordt je beste vriend op drukke dagen, wanneer je toch snel iets lekkers op tafel wil toveren.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs