Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Stamppot van snijbiet met spekjes

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Stamppot – of stoemp – is eigenlijk simpelweg aardappelpuree waar groente worden onder gestampt. Stoemp is zeker niet alleen fijn in de winter, als je een zomergroente als snijbiet gebruikt is een stoemp ook helemaal in nu in augustus! Snijbiet is trouwens een prima groente om stamppot te maken.

 

In deze heel bijzondere stamppot heb ik niet het groen van de bladeren van de de snijbiet gebruikt, maar wel de fantastisch mooie gekleurde stelen.

 

 

Ik gebruik snijbiet die ik zelf in mijn tuintje heb gekweekt. Ik heb in de lente 4 kleine plantjes gekocht in het tuincentrum en die in mijn moestuintje gezet. Die groeien echt goed en heel snel, daar kunnen we regelmatig van eten. Als je snijbiet hebt staan en ervan wil oogsten, snijd dan de bladeren die je nodig hebt af maar oogst niet de volledige plant. Er groeien dan heel snel nieuwe bladeren.

 

Wil je graag stamppot maken waarin je ook de groene bladeren van de snijbiet verwerkt, kijk dan bij deze recepten:

stamppot van snijbiet

stamppot van snijbiet met steeltjes

 

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen voor puree
  • 800 g grote bladeren snijbiet
  • 200 g spekblokjes
  • 100 ml melk
  • klontje boter
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Kook de aardappelen in licht gezouten water en giet ze af.
  2. Snijd de dikke stengels van de bladeren snijbiet, was ze en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Blancheer deze blokjes ongeveer 2 minuten in licht gezouten kokend water. Giet ze af en verfris ze kort onder koud stromend water.
  3. Bak de spekblokjes zonder extra vetstof in een bakpan met anti-aanbaklaag, en voeg na een paar minuten de geblancheerde blokjes snijbietstengel toe. Bak alles samen enkele minuten verder totdat de spekjes krokant zijn.
  4. Plet de aardappelen met een pureestamper en meng er de gebakken blokjes onder (houd er wel wat apart voor de afwerking). Gebruik een beetje melk om een mooi smeuïge stamppot te krijgen. Breng op smaak met zout, vers gemalen peper en vers geraspte muskaatnoot.
  5. Dien de stamppot op en werk elk bord af met bovenop een schepje gebakken blokjes snijbietstengel met spekjes die je apart hebt gehouden.

Tip

Lekker met een klein lepeltje mosterd.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen