Stamppot van snijbiet met spekjes

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Stamppot – of stoemp – is eigenlijk simpelweg aardappelpuree waar groente worden onder gestampt. Stoemp is zeker niet alleen fijn in de winter, als je een zomergroente als snijbiet gebruikt is een stoemp ook helemaal in nu in augustus! Snijbiet is trouwens een prima groente om stamppot te maken.

 

In deze heel bijzondere stamppot heb ik niet het groen van de bladeren van de de snijbiet gebruikt, maar wel de fantastisch mooie gekleurde stelen.

 

 

Ik gebruik snijbiet die ik zelf in mijn tuintje heb gekweekt. Ik heb in de lente 4 kleine plantjes gekocht in het tuincentrum en die in mijn moestuintje gezet. Die groeien echt goed en heel snel, daar kunnen we regelmatig van eten. Als je snijbiet hebt staan en ervan wil oogsten, snijd dan de bladeren die je nodig hebt af maar oogst niet de volledige plant. Er groeien dan heel snel nieuwe bladeren.

 

Wil je graag stamppot maken waarin je ook de groene bladeren van de snijbiet verwerkt, kijk dan bij deze recepten:

stamppot van snijbiet

stamppot van snijbiet met steeltjes

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen voor puree
  • 800 g grote bladeren snijbiet
  • 200 g spekblokjes
  • 100 ml melk
  • klontje boter
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Zo maak je het

  1. Kook de aardappelen in licht gezouten water en giet ze af.
  2. Snijd de dikke stengels van de bladeren snijbiet, was ze en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Blancheer deze blokjes ongeveer 2 minuten in licht gezouten kokend water. Giet ze af en verfris ze kort onder koud stromend water.
  3. Bak de spekblokjes zonder extra vetstof in een bakpan met anti-aanbaklaag, en voeg na een paar minuten de geblancheerde blokjes snijbietstengel toe. Bak alles samen enkele minuten verder totdat de spekjes krokant zijn.
  4. Plet de aardappelen met een pureestamper en meng er de gebakken blokjes onder (houd er wel wat apart voor de afwerking). Gebruik een beetje melk om een mooi smeuïge stamppot te krijgen. Breng op smaak met zout, vers gemalen peper en vers geraspte muskaatnoot.
  5. Dien de stamppot op en werk elk bord af met bovenop een schepje gebakken blokjes snijbietstengel met spekjes die je apart hebt gehouden.

Tip

Lekker met een klein lepeltje mosterd.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept