Search
Close this search box.

Stamppot van snijbiet – met steeltjes – en worst

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Stamppot – of stoemp – is eigenlijk simpelweg aardappelpuree waar groente worden onder gestampt. Stoemp is zeker niet alleen fijn in de winter, als je een zomergroente als snijbiet gebruikt is een stoemp ook helemaal in nu in augustus! Snijbiet is trouwens een prima groente om stamppot te maken, erg te vergelijken met spinazie.

 

In deze heel bijzondere stamppot heb ik niet enkel het groen van de bladeren van de snijbiet gebruikt, maar ook de fantastisch mooie gekleurde stelen.

 

 

Ik gebruik snijbiet die ik zelf in mijn tuintje heb gekweekt. Ik heb in de lente 4 kleine plantjes gekocht in het tuincentrum en die in mijn moestuintje gezet. Die groeien echt goed en heel snel, daar kunnen we regelmatig van eten. Als je snijbiet hebt staan en ervan wil oogsten, snijd dan de bladeren die je nodig hebt af maar oogst niet de volledige plant. Er groeien dan heel snel nieuwe bladeren.

 

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen voor puree
  • 600 g grote bladeren snijbiet
  • 4 worstjes
  • 100 g spekblokjes
  • 100 ml melk
  • klontje boter
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Kook de aardappelen in licht gezouten water en giet ze af.
  2. Verwijder de stengels van de bladeren snijbiet en ook eventuele grote nerven of ribbels die tussen het groen zitten. Was de groene bladeren, snijd ze in reepjes en blancheer deze ongeveer 5 minuten in een klein beetje licht gezouten kokend water. Laat goed uitlekken zodat al het water weg is.
  3. Was de dikke stengels en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Blancheer deze blokjes ongeveer 2 minuten in licht gezouten kokend water. Giet ze af en verfris ze kort onder koud stromend water.
  4. Bak de spekblokjes zonder extra vetstof in een bakpan met anti-aanbaklaag, en voeg na een paar minuten de geblancheerde blokjes snijbietstengel toe. Bak alles samen enkele minuten verder totdat de spekjes krokant zijn.
  5. Bak ondertussen de worst in een koekenpan met een klontje boter op een middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de worst door en door gaar is zonder dat de buitenkant aanbrandt. Dat doe je door de worst voldoende lang te bakken aan beide kanten op een niet te hoog vuur. Hoe lang dit precies duurt hangt af van de dikte van de worst. Eventueel kan je na de halve baktijd een deksel op de pan zetten en het vuur wat lager draaien.
  6. Plet de aardappelen met een pureestamper en stamp er de gegaarde snijbiet onder. Gebruik een beetje melk om een mooi smeuïge stamppot te krijgen. Breng op smaak met zout, vers gemalen peper en vers geraspte muskaatnoot.
  7. Dien de worst op met de stamppot en werk elk bord af met een schep gebakken blokjes snijbietstengel met spekjes.

 

Tip

Lekker met een klein lepeltje mosterd.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen