Stamppot van snijbiet – met steeltjes – en worst

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Stamppot – of stoemp – is eigenlijk simpelweg aardappelpuree waar groente worden onder gestampt. Stoemp is zeker niet alleen fijn in de winter, als je een zomergroente als snijbiet gebruikt is een stoemp ook helemaal in nu in augustus! Snijbiet is trouwens een prima groente om stamppot te maken, erg te vergelijken met spinazie.

 

In deze heel bijzondere stamppot heb ik niet enkel het groen van de bladeren van de snijbiet gebruikt, maar ook de fantastisch mooie gekleurde stelen.

 

 

Ik gebruik snijbiet die ik zelf in mijn tuintje heb gekweekt. Ik heb in de lente 4 kleine plantjes gekocht in het tuincentrum en die in mijn moestuintje gezet. Die groeien echt goed en heel snel, daar kunnen we regelmatig van eten. Als je snijbiet hebt staan en ervan wil oogsten, snijd dan de bladeren die je nodig hebt af maar oogst niet de volledige plant. Er groeien dan heel snel nieuwe bladeren.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen voor puree
  • 600 g grote bladeren snijbiet
  • 4 worstjes
  • 100 g spekblokjes
  • 100 ml melk
  • klontje boter
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Zo maak je het

  1. Kook de aardappelen in licht gezouten water en giet ze af.
  2. Verwijder de stengels van de bladeren snijbiet en ook eventuele grote nerven of ribbels die tussen het groen zitten. Was de groene bladeren, snijd ze in reepjes en blancheer deze ongeveer 5 minuten in een klein beetje licht gezouten kokend water. Laat goed uitlekken zodat al het water weg is.
  3. Was de dikke stengels en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Blancheer deze blokjes ongeveer 2 minuten in licht gezouten kokend water. Giet ze af en verfris ze kort onder koud stromend water.
  4. Bak de spekblokjes zonder extra vetstof in een bakpan met anti-aanbaklaag, en voeg na een paar minuten de geblancheerde blokjes snijbietstengel toe. Bak alles samen enkele minuten verder totdat de spekjes krokant zijn.
  5. Bak ondertussen de worst in een koekenpan met een klontje boter op een middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de worst door en door gaar is zonder dat de buitenkant aanbrandt. Dat doe je door de worst voldoende lang te bakken aan beide kanten op een niet te hoog vuur. Hoe lang dit precies duurt hangt af van de dikte van de worst. Eventueel kan je na de halve baktijd een deksel op de pan zetten en het vuur wat lager draaien.
  6. Plet de aardappelen met een pureestamper en stamp er de gegaarde snijbiet onder. Gebruik een beetje melk om een mooi smeuïge stamppot te krijgen. Breng op smaak met zout, vers gemalen peper en vers geraspte muskaatnoot.
  7. Dien de worst op met de stamppot en werk elk bord af met een schep gebakken blokjes snijbietstengel met spekjes.

 

Tip

Lekker met een klein lepeltje mosterd.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten