Stamppot van snijbiet met worst

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Stamppot – of stoemp – is eigenlijk simpelweg aardappelpuree waar groente worden onder gestampt. Stoemp is zeker niet alleen fijn in de winter, als je een zomergroente als snijbiet gebruikt is een stoemp ook helemaal in nu in augustus! Snijbiet is trouwens een prima groente om stamppot te maken, erg te vergelijken met spinazie.

 

In deze stamppot heb ik enkel het groen van de bladeren gebruikt en niet de stelen. De stelen kan je ook gebruiken, maar dan krijg je een heel ander gerecht, ik zal daar binnen enkele dagen iets meer over schrijven.

 

 

Ik gebruik snijbiet die ik zelf in mijn tuintje heb gekweekt. Ik heb in de  lente 4 kleine plantjes gekocht in het tuincentrum en die in mijn moestuintje gezet. Die groeien echt goed en heel snel, daar kunnen we regelmatig van eten.

 

 

Als je snijbiet hebt staan en ervan wil oogsten, snijd dan de bladeren die je nodig hebt af maar oogst niet de volledige plant. Er groeien dan heel snel nieuwe bladeren.

 

 

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen voor puree
  • 800 g snijbiet
  • 4 worstjes
  • 100 ml melk
  • klontje boter
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Zo maak je het

  1. Kook de aardappelen in licht gezouten water en giet ze af.
  2. Verwijder de stengels van de bladeren snijbiet en ook eventuele grote nerven of ribbels die tussen het groen zitten. Was de groene bladeren, snijd ze in reepjes en blancheer deze ongeveer 5 minuten in een klein beetje licht gezouten kokend water. Laat goed uitlekken zodat al het water weg is.
  3. Bak ondertussen de worst in een koekenpan met een klontje boter op een middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de worst door en door gaar is zonder dat de buitenkant aanbrandt. Dat doe je door de worst voldoende lang te bakken aan beide kanten op een niet te hoog vuur. Hoe lang dit precies duurt hangt af van de dikte van de worst.
  4. Plet de aardappelen met een pureestamper en stamp er de gegaarde snijbiet onder. Gebruik een beetje melk om een mooi smeuïge stamppot te krijgen. Breng op smaak met zout, vers gemalen peper en vers geraspte muskaatnoot.
  5. Dien de worst op met de stamppot.

 

Tip

Lekker met een klein lepeltje mosterd.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten