Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Risotto met witte en groene asperges en hoevekip

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Deze risotto ademt de lente uit! Gebruik een combinatie van witte en groene asperges om helemaal vrolijk te worden. Ik serveer er een stukje lekker malse kipfilet bij… de kipfilet van mooie hoevekip is kort aangebakken en dan op niet te hoge temperatuur verder gegaard in de oven, zo blijft hij heerlijk sappig.

Ingrediënten

  • 300 g risotto rijst (bvb arborio rijst)
  • 4 mooie kipfilets van hoevekip
  • 1 bussel witte asperges
  • 1 bussel groene asperges
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1,5 l  kippenbouillon  (of 1,5 l heet water met 3 bouillonblokjes)
  • olijfolie
  • klontje boter
  • peper en zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Maak de asperges schoon: snijd de houtige onderkant weg en schil de witte asperges met een dunschiller, de groene hoef je niet te schillen. Snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm. Laat de kopjes wel heel! Houd ook enkele asperges ongesneden, voor de afwerking van de borden.
  2. Blancheer de gesneden asperges en de asperges die je heel hebt gelaten enkele minuten in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn. Haal ze uit het water en koel ze even af onder koud stromend water. Houd het kookvocht bij.
  3. Breng de bouillon tot aan het kookpunt en houd hem warm.
  4. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  5. Braad de kipfilets aan in een beetje boter totdat ze rondom goudbruin zijn. Haal ze uit de pan, kruid ze met vers gemalen peper en zout, leg ze in een ovenvaste schaal en laat ze gaar worden in ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. De gaartijd is afhankelijk van de dikte van de kipfilet. Zet de oven liever niet hoger want dan worden de filets droog. Laat ze indien nodig 5 minuutjes langer in de oven staan op 140 graden. Snijd de filets als ze door en door gaar zijn in schuine plakjes en kruid ze met peper en zout.
  6. Maak terwijl de filets garen de risotto. Verhit in een brede pot de olijfolie en fruit daarin de gesnipperde sjalot en de look (die kan je erbij persen of ook heel fijn snipperen – doe hem iets later in de pot dan de sjalot want look verbrandt heel snel).
  7. Doe de rijst bij in de pot en laat hem even mee fruiten totdat de korrels doorzichtig worden (dat is al snel, laat zeker de korrels niet bruin worden).
  8. Voeg de wijn toe en laat even koken, totdat ongeveer de helft van de wijn is opgenomen door de rijst.
  9. Zet het vuur nu iets lager. Voeg een kleine soeplepel bouillon toe en wacht totdat het vocht grotendeels is opgenomen. Voeg dan opnieuw bouillon bij (je kan ook een soeplepel kookvocht van de asperges toevoegen) en blijf herhalen totdat de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. De rijst moet nog smeuïg zijn maar mag zeker niet te plat gekookt zijn.
  10. Voeg de gekookte stukjes asperge toe en roer ze voorzichtig onder de risotto.
  11. Neem de pot van het vuur en voeg een klontje boter toe. Roer voorzichtig en kruid met peper en zout.
  12. Serveer de risotto met op elk bord enkele hele witte en groene asperges en een paar mooie stukjes kipfilet.

Tip

Je kan als extra een beetje geraspte parmezaanse kaas onder de risotto roeren.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen