Zelf kippenbouillon maken

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Kippenbouillon maken is niet moeilijk, het vraagt alleen een beetje geduld. Als je het maakt, zorg er dan voor dat je ineens een voldoende grote hoeveelheid maakt. Je kan de kippenbouillon perfect invriezen voor later gebruik, bijvoorbeeld als basis voor een soep, een saus of een risotto.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 3 liter water
  • een kip
  • 4 grote wortelen
  • 2 dikke uien
  • 2 stronken prei
  • 2 stengels selder
  • 4 teentjes look
  • 5 blaadjes laurier
  • enkele takjes peterselie
  • enkele takjes tijm
  • een tiental zwarte peperbollen

Zo maak je het

  1. De kip kan tijdens het bereiden van de bouillon nogal wat onzuiverheden afgeven. Om te vermijden dat je teveel onzuiverheden moet wegscheppen terwijl je de bouillon maakt, kook je best de kip in een aparte pot heel eventjes op. Daarvoor neem je dus een aparte pot waarin je enkel water aan de kook brengt. Als het water kookt, leg je de kip er een minuut of 2 in. Daarna haal je ze uit het kokend water, nu is ze klaar voor de bereiding van de bouillon.
  2. Neem een grote pot waarin je 3 liter water aan de kook brengt. Snijd alle groenten grof en voeg alles toe aan het water. Voeg ook alle kruiden toe. Laat rustig aan de kook komen.
  3. Voeg de kip toe en laat alles zachtjes pruttelen, gedurende minstens 1,5 uur. Schep eventuele onzuiverheden die komen bovendrijven weg.
  4. Haal de kip uit de bouillon. Het vlees kan je gebruiken voor zelfgemaakte kipsalade, voor kippensoep, voor vol-au-vent, en ga zo maar door!
  5. Zeef de bouillon. Ik heb hem gezeefd door een puntzeef waarin ik nog enkele blaadjes keukenpapier gelegd had. Op die manier haal je alle kleine onzuiverheden eruit en ontvet je in één moeite de bouillon grotendeels.
  6. Gebruik de bouillon voor soep, saus of risotto, en vries wat je niet meteen nodig hebt in in hanteerbare porties.

Tip

De kippenbouillon kan flets smaken als je ervan zou proeven. Kippenbouillon is een basis om verder te verwerken, en wanneer je dat doet zal je ook kruiding toevoegen. Het is dus normaal dat de bouillon nog niet smaakt als een afgewerkte maaltijd!
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs