Soep van geroosterde pompoen met croutons

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Wat een smaaksensatie deze heel eenvoudige maar oh zo lekkere soep op basis van geroosterde pompoen. Buiten  een mooie pompoen heb je niet veel nodig, het roosteren in de oven geeft zoveel smaak dat je niet veel hoeft toe te voegen. Een echte aanrader!

 

Inspiratie voor dit bijzondere recept vond ik in De Morgen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 pompoen (butternut) van ongeveer 1,5 kg
  • 1 grote rode ui
  • 4 teentjes look
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 tl chilivlokken
  • 1,5 l groentenbouillon
  • 150 g zuurdesembrood (voor de croutons)
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snijd de pompoen open en haal de zaadjes eruit. Snijd de pompoen in schijfjes van ongeveer 2 cm dik. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
  3. Schil de rode ui en snijd ze in kwarten.
  4. Schik de partjes pompoen op een bakplaat, en leg er de partjes rode ui en de knoflooktenen (ongeschild, in hun geheel) tussen. Besprenkel alles royaal met olijfolie en wrijf de olie goed rondom rond de groenten met je vingers. Bestrooi met peper, de chilivlokken en de gehakte blaadjes rozemarijn.
  5. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 30 minuten roosteren, of totdat de pompoen gaar is. Zorg er bij het roosteren voor dat de groenten elkaar niet overlappen op de bakplaat, anders roosteren ze niet mooi, dan gaan ze eerder stomen. Werk eventueel met 2 bakplaten.
  6. Haal de groenten uit de oven, laat ze even afkoelen en knijp de teentjes look uit hun schil.
  7. Mix de geroosterde pompoen, rode ui en teentjes look samen met de bouillon tot een dikke smeuïge soep. Als je de soep liever wat dunner hebt kan je iets meer bouillon toevoegen.
  8. Proef en kruid desgewenst wat bij met peper en zout.
  9. Voor de croutons: breek het brood in stukjes, masseer de stukjes rondom rond met olijfolie en bestrooi ze lichtjes met peper en zout. Spreid de stukjes brood uit op een bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten in een oven van 200 graden. Let op het einde van de baktijd goed op dat het brood niet aanbrandt.
  10. Serveer de soep met de croutons.

Tip

Echt heerlijk als een stevige en hartverwarmende lunch!
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten