Italiaanse appelcake

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Deze lekkere appelcake heb ik gebakken met de hulp van Matteo. Die vindt het eten van de cake de leukste stap, maar hij wordt ook helemaal enthousiast van het breken van de eitjes, het mengen van het deeg en het zeven van de bloem. In deze cake wordt de boter vervangen door olijfolie en yoghurt. De krokant gebakken mengeling van amandelen (dat heet trouwens victoriabeslag) zorgt voor een leuke afwerking.

Ben je hierna nog niet klaar met bakken en heb je nog enkele lekkere recepten voor cake nodig? Probeer dan zeker ook eens deze heel lekkere en eenvoudige traditionele appelcake, of deze marmercake… Enjoy!

 

Zoek je de perfecte springvorm om een cake als deze te bakken? Bekijk dan zeker deze topper! (adv.)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 2 appels (type golden)
  • 3 eieren
  • 100 ml olijfolie
  • 70 g volle yoghurt
  • 160 g suiker
  • 220 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el abrikozenjam
  • 100 g amandelschaafsel
  • 100 g fijne suiker
  • 1/2 eiwit

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht).
  2. Meng de eieren en de olijfolie in een ruime beslagkom tot een glad geheel, je hoeft maar even te mengen. Meng er ook de yoghurt doorheen totdat alles terug mooi glad is.
  3. Voeg de 160 g suiker toe en roer goed door met een garde. Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en roer nog even kort door met een spatel.
  4. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Meng de blokjes appel onder het beslag.
  5. Giet het beslag in een springvorm van 20 cm die je hebt bekleed met bakpapier (of gebruik een ingevette rechthoekige ingevette cakevorm). Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven. Als de cake te donker wordt kan je hem na 30 minuten afdekken met aluminiumfolie. Controleer de gaarheid van de cake door er met een satéprikker in te steken, deze moet er droog uitkomen.
  6. Haal de cake uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen op een rooster. Bestrijk de bovenkant van de cake met de abrikozenjam.
  7. Voor het victoriabeslag: bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het amandelschaafsel, de fijne suiker en het eiwit in een kom en meng alles grondig door elkaar. Spreid het amandelmengsel uit over de beklede bakplaat en bak het ongeveer 20 minuten in de oven, terwijl je het af en toe omschept. Als de amandelmengeling mooi goudbruin kleurt, haal je ze uit de oven en laat je ze volledig afkoelen op de bakplaat.
  8. Werk de cake af met het victoriabeslag.

Tip

Als je victoriabeslag over hebt, kan je dit krokant bewaren in een luchtdichte pot.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten