Sinds enkele weken liggen er op de markt en ook in de supermarkten weer volop stoofpeertjes. Vorige week bracht ik een kilo van die lieverdjes mee van de zaterdagmarkt in Antwerpen. Met deze kleine peertjes, meestal van de perensoort Gieser Wildeman, kan je een heerlijke lekkernij maken. De peertjes zijn niet om te eten als rauw fruit, ze zijn daarvoor veel te hard. Ze worden echt lekker als je een beetje geduld en liefde uitoefent: na 1,5 tot 2 uur zachtjes garen zijn ze op hun best.
Deze peertjes eten wij zeker niet alleen met de kerst, daarvoor zijn ze veel te lekker, wij genieten er ook zo van bij een stukje wild.
Ik heb recent een recept gedeeld voor stoofpeertjes zonder alcohol. De versie van vandaag is gemaakt met rode wijn. De peertjes staan lang op en daarna wordt de saus ook nog een tijdje ingekookt tot een siroop, dus ik denk niet dat er nog veel alcohol overblijft.
Als je liever zeker bent is hier een alcoholvrije versie.