Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stoofpeertjes in rode wijn

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Sinds enkele weken liggen er op de markt en ook in de supermarkten weer volop stoofpeertjes. Vorige week bracht ik een kilo van die lieverdjes mee van de zaterdagmarkt in Antwerpen. Met deze kleine peertjes, meestal van de perensoort Gieser Wildeman, kan je een heerlijke lekkernij maken. De peertjes zijn niet om te eten als rauw fruit, ze zijn daarvoor veel te hard. Ze worden echt lekker als je een beetje geduld en liefde uitoefent: na 1,5 tot 2 uur zachtjes garen zijn ze op hun best.

 

Deze peertjes eten wij zeker niet alleen met de kerst, daarvoor zijn ze veel te lekker, wij genieten er ook zo van bij een stukje wild.

 

Ik heb recent een recept gedeeld voor stoofpeertjes zonder alcohol. De versie van vandaag is gemaakt met rode wijn. De peertjes staan lang op en daarna wordt de saus ook nog een tijdje ingekookt tot een siroop, dus ik denk niet dat er nog veel alcohol overblijft.

 

Als je liever zeker bent is hier een alcoholvrije versie.

 

 

 

Ingredi├źnten

 • 1 kg stoofpeertjes
 • 250 ml rode wijn
 • 50 g rietsuiker
 • 2 kruidnagels
 • 2 kl kaneelpoeder
 • water

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Schil de peertjes, maar laat de steeltjes eraan. Snijd wel onderaan de peertjes het uiteinde een beetje bij, zodat de peertjes rechtop blijven staan.
 2. Zet de peertjes in een steelpannetje waarin ze net passen zodat ze mooi naast elkaar staan. Voeg de rode wijn toe samen met wat water zodat de peertjes net onder staan. Voeg ook de kaneel, de suiker en de kruidnagels toe.
 3. Breng de peertjes zachtjes aan de kook en zet dan het vuur laag, zodat de peertjes rustig kunnen pruttelen. Ze hebben ongeveer 1,5 uur nodig op een laag vuurtje met het deksel half op de pot. Eventueel kan je tijdens het pruttelen wat water toevoegen, als er te veel vocht is weggekookt.
 4. Als de stoofpeertjes gaar zijn (ze zijn dan tot in het midden mooi zacht) neem je ze uit het steelpannetje. Laat het kookvocht verder inkoken op een hoger vuur totdat het licht stroopachtig wordt.
 5. Giet daarna deze ingekookte siroop weer over de stoofpeertjes.

Tip

Gebruik lekkere rode wijn, voor het beste resultaat!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen