Risotto met twee soorten ham en erwtjes

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Voor een heerlijk smeuïge risotto ben ik altijd te vinden, en jullie? Vandaag heb ik er eenvoudig erwtjes in mee gegaard, en dan heb ik de risotto afgewerkt met gekookte en gedroogde ham. Een lekkere combinatie!

Ingrediënten

  • 300 g risotto rijst (bvb arborio rijst)
  • 100 g gekookte ham in blokjes
  • 100 g Italiaanse gedroogde ham in reepjes
  • 150 g erwtjes (vers of diepvries)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1,5 l  kippenbouillon  (of 1,5 l heet water met 3 bouillonblokjes)
  • 50 g parmezaan
  • olijfolie
  • klontje boter
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Verhit in een brede pot de olijfolie en fruit daarin de gesnipperde sjalot en de look (die kan je erbij persen of ook heel fijn snipperen – doe hem iets later in de pot dan de sjalot want look verbrandt heel snel).
  2. Doe de rijst bij in de pot en laat hem even mee fruiten totdat de korrels doorzichtig worden (dat is al snel, laat zeker de korrels niet bruin worden).
  3. Voeg de wijn toe en laat even koken, totdat ongeveer de helft van de wijn is opgenomen door de rijst.
  4. Zet het vuur nu iets lager. Voeg een kleine soeplepel bouillon toe en wacht totdat het vocht grotendeels is opgenomen. Voeg dan opnieuw bouillon bij (je kan ook een soeplepel kookvocht van de asperges toevoegen) en blijf herhalen totdat de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. De rijst moet nog smeuïg zijn maar mag zeker niet te plat gekookt zijn. Voeg ongeveer 5 minuten voor het einde van de gaartijd van de rijst de erwtjes toe en laat ze zo mee garen.
  5. Voeg de hamblokjes en de reepjes Italiaanse ham toe en roer ze voorzichtig onder de risotto.
  6. Neem de pot van het vuur en voeg een klontje boter en de geraspte parmezaan toe. Roer voorzichtig en kruid met peper en zout.

Tip

Werk de borden af met enkele plukjes peterselie, bieslook of kervel.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik ben mama van 3 toffe jongens, vrouw van een lieve man en bezeten door lekker koken. Ik deel mijn recepten die je makkelijk kan klaarmaken en waarmee je zeker zal scoren. 

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten