Zoek
Sluit dit zoekvak.

Osso Bucco met gremolata en orecchiette

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Osso bucco is een heerlijk Italiaans gerecht dat perfect is om te bereiden in het weekend, als je misschien net iets meer tijd hebt om te kokkerellen. De smaakvolle combinatie van mals vlees, tomatensaus en kruiden maakt dit gerecht een ware traktatie voor de smaakpapillen. Elk hapje van het vlees smelt op je tong en de saus is gevuld met diepe, rijke smaken die je doen watertanden.

 

Ik weet niet hoe vaak ik al osso bucco klaargemaakt heb, echt al heel vaak. De manier waarop ik het maak is mettertijd wel wat veranderd. Het recept zoals ik het hier schrijf is hetgeen ik de laatste keren gebruikt heb, ik vind het een vrij gemakkelijk en erg lekker recept dat altijd op bijval kan rekenen.

 

Osso busso moet een tijdje sudderen, waardoor de smaken heerlijk samensmelten en het vlees zalig mals wordt.

 

Ik combineer de osso busso met orecchiette, en ik werk alles af met een frisse mengeling van peterselie, look en citroenzeste (dat heet in mooi Italiaans gremolata).

Ingrediënten

  • 4 mooie stukken kalfsschenkel
  • 400 g orecchiette (schelpjespasta)
  • 2 grote wortelen
  • 2 stengels selder
  • 2 uien
  • 120 g tomatenpuree
  • 200 ml witte wijn
  • 1 l kippenbouillon of kalfsfond
  • bloem
  • klontje boter
  • 2 takjes verse tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • enkele takjes peterselie
  • 1 teentje look
  • rasp van een biologische citroen
  • peper (liefst vers gemalen) en zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Maak de wortelen, stengels selder en uien schoon en snijd ze in heel kleine stukjes. De stukjes zijn liefst maximum een halve cm groot. Als je ze groter laat heb je minder fijne saus. Je hebt nu wat snijwerk maar je wordt straks voor je moeite dubbel en dik beloond!
  2. Neem de stukken kalfsschenkel, spoel ze eventueel af en dep ze droog. Snijd het randje vet dat rond de hele schenkel zit hier en daar door, anders zal je vlees omkrullen tijdens het aanbakken en dan bruint het niet gelijkmatig. Bestuif de schenkels met bloem en klop de overtollige bloem eraf. Kruid de schenkels met peper en zout. Smelt een klontje boter in een (gietijzeren) pot met dikke bodem en bak het vlees aan beide kanten tot het goudbruin gekleurd is. Neem het vlees uit de pot en houd het even opzij.
  3. Doe in dezelfde pot een nieuw klontje boter en voeg er de klein gesneden wortelen, selder en ui aan toe. Laat even stoven. Voeg de tomatenpuree toe aan de groenten, meng goed en laat alles even goed aanstoven. Voeg nog 3 el bloem toe, meng goed en laat alles opnieuw even stoven. Let nu op dat het mengsel niet aanbrandt.
  4. Voeg de witte wijn toe, roer alles goed los en laat de witte wijn even koken. Voeg de kippenbouillon of kalfsfond toe, roer opnieuw alles heel goed los en laat het zachtjes aan de kook komen (totdat het pruttelt).
  5. Leg de schenkels terug in de pot bij de saus en zorg dat ze volledig bedekt zijn met de saus. Bind de verse tijm, laurier en enkele takjes peterselie samen en leg ze bij in de pot. Laat nu onder deksel minstens 1,5 uur pruttelen op een zacht vuur. De osso bucco is klaar als het vlees door en door mals aanvoelt. Als je twijfelt laat je het gewoon nog een kwartiertje langer op het vuur staan. Kruid helemaal op het einde naar smaak bij met peper en zout.
  6. Kook de orecchiette volgens de aanwijzingen op de verpakking in licht gezouten water.
  7. Pers het teentje look, voeg de rasp van citroen toe en een fijngesneden takje peterselie. Dit mengsel wordt gremolata genoemd.
  8. Serveer in elk bord een schenkel, een portie orecchiette, een flinke lepel van de heerlijke saus en bestrooi met een beetje gremolata.

Tip

Ik vind dat de saus erg goed past bij de iets dikkere orecchiette, maar je kan de osso busso ook serveren met tagliatelle of zelfs met gewone spaghetti.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen