Search
Close this search box.

Gebraiseerd witloof

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Witloof braiseren betekent dat je het eerst aanbraadt en dat je het daarna op voldoende lage temperatuur (onder het kookpunt) langzaam verder gaar laat worden. Deze manier van bereiden zorgt ervoor dat wat je braiseert zachter en malser wordt, maar toch een maximum aan smaak behoudt. Voor witloof, waar we in België toch erg trots op mogen zijn, is braiseren de beste manier om de smaak het meest tot zijn recht te laten komen. Witloof bevat van nature een beetje vocht dus je hoeft geen vocht toe te voegen tijdens het braiseren. Gebruik bij voorkeur witloof uit volle grond, dat is het allerlekkerst!

 

Voor een variatie op het gebraiseerd witloof, kan het dit recept nog eens nalezen: Gesmoord witloof met sinaas en tijm.

 

Ingrediënten

 • 1 kg witloof
 • klontje boter
 • vers gemalen peper
 • zout
 • nootmuskaat
 • suiker

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Neem een braadpan en smelt hier een klontje boter in op middelhoog vuur.
 2. Maak de stronkjes witloof schoon: verwijder eventueel de minder mooie blaadjes aan de buitenkant, snijd het kontje kort af en verwijder met een klein scherp mesje de bittere binnenkant. Kleine stronkjes witloof kan je in hun geheel braiseren, de dikkere stronkjes snijd je beter doormidden.
 3. Leg het witloof in de pan en bak het aan elke kant een 3-tal minuten.
 4. Kruid het witloof aan beide kanten met vers gemalen peper, zout en een beetje nootmuskaat.
 5. Draai het vuur lager, zet een deksel op de pan en laat het witloof verder garen totdat het voldoende zacht is. Gebruik daarvoor het vocht dat van nature in het witloof  aanwezig is, je hoeft in principe geen water toe te voegen (controleer dit wel af en toe).
 6. Na 20 tot 30 minuten is het witloof klaar.

Tip

Je kan eventueel een klein beetje suiker toevoegen wanneer jet het witloof kruidt, voor een lichtjes gekarameliseerde smaak.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen