Warme rijstpap uit de oven (teurgoule)

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit rijstdessert gaart minimum 2 uur in de oven. De rijst heeft dan het grootste deel van de melk opgenomen en is mooi zacht. Bovenop heb je een mooie bruine korst. Je kan de schotel ook nog langer laten garen, tot wel 4 uur. De rijst zal dan bijna volledig weggesmolten zijn, wat waarschijnlijk een verklaring is voor de naam van dit van oorsprong Normandische rijstdessert. “Teurgoule” zou afkomstig zijn van een Bretons woord “tourgouilh”, wat vertaald wordt als “dikke melk”.

 

Het dessert is het lekkerst als je het opeet als nog (lauw)warm is. Met dank aan het magazine Foodies van oktober 2020 voor het recept. Altijd fijn om zo’n gerechten (die wat tijd vragen maar toch heel simpel zijn) klaar te maken tijdens druilerige dagen zoals vandaag, en dan met het hele gezin op te smullen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 150 g dessertrijst
  • 1,5 l volle melk
  • 125 g suiker
  • 25 g boter
  • 1 tl kaneelpoeder
  • half vanillestokje
  • snuifje zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Smelt de boter in een brede ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Voeg de rijst toe en roer totdat alle korrels rijst met een laagje boter bedekt zijn. Roer de suiker, het kaneelpoeder, het schraapsel uit het vanillestokje en een snuifje zout erdoorheen. Voeg de melk toe.
  3. Zet de pan onafgedekt in de oven. Bak minimum 2 uur totdat de bovenlaag mooi goudbruin is geworden, de rijst mooi zacht is, en ongeveer drie kwart van de melk is opgenomen door de rijst. Bzk het dessert tot 4 uur voor een nog zachter resultaat.
  4. Laat een beetje afkoelen voor het opdienen.

Tip

Maak dit zeker eens klaar, wedden dat het één van je favorieten wordt?
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten