Warme rijstpap uit de oven (teurgoule)

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit rijstdessert gaart minimum 2 uur in de oven. De rijst heeft dan het grootste deel van de melk opgenomen en is mooi zacht. Bovenop heb je een mooie bruine korst. Je kan de schotel ook nog langer laten garen, tot wel 4 uur. De rijst zal dan bijna volledig weggesmolten zijn, wat waarschijnlijk een verklaring is voor de naam van dit van oorsprong Normandische rijstdessert. “Teurgoule” zou afkomstig zijn van een Bretons woord “tourgouilh”, wat vertaald wordt als “dikke melk”.

 

Het dessert is het lekkerst als je het opeet als nog (lauw)warm is. Met dank aan het magazine Foodies van oktober 2020 voor het recept. Altijd fijn om zo’n gerechten (die wat tijd vragen maar toch heel simpel zijn) klaar te maken tijdens druilerige dagen zoals vandaag, en dan met het hele gezin op te smullen.

Ingrediënten

 • 150 g dessertrijst
 • 1,5 l volle melk
 • 125 g suiker
 • 25 g boter
 • 1 tl kaneelpoeder
 • half vanillestokje
 • snuifje zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Smelt de boter in een brede ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Voeg de rijst toe en roer totdat alle korrels rijst met een laagje boter bedekt zijn. Roer de suiker, het kaneelpoeder, het schraapsel uit het vanillestokje en een snuifje zout erdoorheen. Voeg de melk toe.
 3. Zet de pan onafgedekt in de oven. Bak minimum 2 uur totdat de bovenlaag mooi goudbruin is geworden, de rijst mooi zacht is, en ongeveer drie kwart van de melk is opgenomen door de rijst. Bzk het dessert tot 4 uur voor een nog zachter resultaat.
 4. Laat een beetje afkoelen voor het opdienen.

Tip

Maak dit zeker eens klaar, wedden dat het één van je favorieten wordt?

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen