Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ciabatta met steak en gekarameliseerde uien

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Deze ciabatta met steak en gekarameliseerde uien naar een idee van Jamie Oliver is echt super lekker, om duimen en vingers van af te likken. Een echte aanrader, om steak eens op een andere manier te eten.

Het vlees krijgt in deze ciabatta een mooie hoofdrol, wij besteden daar dan ook de gepaste aandacht aan 🙂

 

Wij hebben een ei-vormige barbecue die je kan sluiten tijdens het gebruik (een prachtige Big Green Egg), waarop we het vlees grillen tot het bleu chaud is, de bakwijze die wij thuis eigenlijk allemaal het lekkerste vinden! Je kan uiteraard ook een perfect stukje vlees grillen op een ander type barbecue.

 

 

Ingrediënten

 • een mooi stuk gerijpte ribeye (entrecote) van 600 g
 • 3 grote uien
 • 20 g boter
 • 2 el donkerbruine suiker
 • 2 takjes verse tijm
 • 2 verse blaadjes laurier
 • 75 ml rodewijnazijn
 • 1 ciabatta brood
 • 2 tomaten, in schijfjes gesneden
 • enkele blaadjes sla
 • 2 el mosterd
 • een klein beetje olijfolie
 • vers gemalen peper
 • fleur de sel of vers gemalen zeezout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Alles begint eigenlijk bij de keuze van het vlees. Als je iets bijzonders wil klaarmaken, kies dan bijvoorbeeld voor een mooi stuk gerijpt rundsvlees. Wij kiezen graag voor een mooie gerijpte ribeye van ongeveer 3 cm dikte.
 2. Leg het vlees voordat je het gaat grillen uit de koelkast, zodat het rustig de tijd heeft om op kamertemperatuur te komen. Dit kan 1 tot 2 uur duren. Het vlees zal dan niet zo “schrikken” als het op de hete grill terechtkomt en veel sappiger blijven. Let op, leg het vlees niet buiten of in de zon, maar op een beschut plekje binnen.
 3. Maak ondertussen de gekarameliseerde uien: Pel de uien, en verwijder eventueel de buitenste ring van de ui als deze te hard aanvoelt of niet mooi is. Snijd de uien in gelijke ringen van ongeveer een centimeter dik. Smelt een klontje boter in een ruime pan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Voeg de donkerbruine suiker toe samen met de blaadjes laurier en de afgeritste blaadjes tijm. Wanneer de boter gesmolten is en als ze begint te pruttelen met de donkerbruine suiker, leg je de ringen ui in de pan. Zorg ervoor dat de ringen ui zo goed mogelijk naast elkaar liggen en niet op elkaar. Kruid de ui met wat vers gemalen peper en zout en laat ze enkele minuten bakken. Voeg na enkele minuten bakken de rodewijnazijn toe, en dek de pan af met een deksel. Zet het vuur laag en laat de uien rustig op laag vuur en onder deksel verder bakken gedurende ongeveer 40 minuten. Controleer af en toe of de uien niet aanbakken en bevochtig ze als dat nodig is met enkele eetlepels water. De uien zijn klaar als ze door en door zacht zijn en de onderkant gekarameliseerd en mooi goudbruin is.
 4. Kruid de ribeye (ondertussen op kamertemperatuur) met vers gemalen peper en zout en smeer hem heel lichtjes in met een beetje olijfolie.
 5. Grill dan het vlees langs beide kanten, bij voorkeur op een gietijzeren rooster. Als je het vlees mooi rood wil houden aan de binnenkant, en dus houdt van een bleu chaud bakwijze (ook rare genoemd) grill je het totdat het binnenin een temperatuur heeft van 50 à 52 graden. Dat is van iedereen de favoriete bakwijze hier thuis!
 6. Onze ervaring is dat je voor een stuk ribeye met een dikte van ongeveer 3 cm de perfecte bleu chaud bakwijze bereikt als je elke zijde 2 minuten grilt op een gietijzeren rooster en dan nog elke zijde ongeveer een halve minuut, een kwartslag gedraaid zodat je een mooi ruitenpatroon krijgt in de grillstrepen.
 7. Heb je het vlees liever iets meer doorbakken, ga dan voor een kerntemperatuur van 60 graden voor een medium bakwijze en houd 70 graden aan voor well done. Let dan wel op met het zout en de peper. Zout kan het vlees uitdrogen en peper verbrandt snel, dus als je het vlees langer wil grillen om het meer doorbakken te krijgen, zou ik het pas achteraf kruiden.
 8. Laat het vlees na het grillen even rusten in een stukje aluminiumfolie. Aangezien het vlees al mooi ontspannen was doordat je het op kamertemperatuur hebt laten komen voor het grillen, moet het nu niet zo lang rusten, 1 à 2 minuten is genoeg. Snijd het vlees in plakjes en kruid nog een beetje bij met vers gemalen zwarte peper en zout.
 9. Verwarm het ciabatta brood gedurende 10 minuten in de oven bij 100 graden, verdeel het in vier delen en snijd deze open.
 10. Besmeer de ciabatta met een beetje mosterd. Beleg het broodje met een schep gekarameliseerde ui, een schijfje tomaat, een blaadje sla en enkele plakjes zalig gegrild vlees.

Tip

Gewoon genieten van deze heerlijke hap!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen