Search
Close this search box.

Alles-in-één-pan orzo met Italiaanse balletjes en geroosterde kerstomaatjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Vorige week deelde ik met jullie een heerlijk een makkelijk recept voor alles-in-één-pan orzo met tomaat en burrata. Ik had jullie beloofd om te laten zien dat je met enkele aanpassingen toch weer een ander gerecht op tafel kan toveren! Op die manier eten jullie straks thuis ook op een makkelijke manier regelmatig iets nieuws!

 

Dus vandaag… tadaaa… heb ik een variatie klaargemaakt op de alles-in-één-pan orzo met Italiaanse balletjes en geroosterde kerstomaatjes.

 

Oh, en een echt aanrader om dit gerecht echt makkelijk te kunnen klaarmaken, is een brede (gietijzeren) pan. Zoek je er nog één, kijk dan eens hier (adv). Ik heb er zelf zo eentje, dat is echt mijn rots in de branding in de keuken!

 

Het basisrecept van de alles-in-één-pan orzo met tomaten en burrata vind je in mijn blogpost van vorige week, kijk maar hier.

Ingrediënten

  • 300 g orzo
  • 300 g gemengd gehakt
  • 20 kerstomaatjes (verschillende kleuren)
  • 500 ml tomatenpassata
  • 1 l groentenbouillon
  • 40 g tomatenpuree
  • 1 sjalot, fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 75 parmezaan, geraspt
  • enkele takjes verse rozemarijn
  • 8 blaadjes verse salie
  • enkele takjes peterselie
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes basilicum
  • 2 el olijfolie
  • vers gemalen zwarte peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 130 graden (hetelucht).
  2. Leg de kerstomaatjes in een ovenschotel, sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi ze met een beetje zout. 
  3. Zet de ovenschotel met de kerstomaatjes ongeveer 30 minuten in de oven, totdat de kerstomaatjes zacht en sappig zijn. Haal ze uit de oven. 
  4. Maak terwijl de balletjes. Doe het gehakt in een grote kom, rasp de parmezaanse kaas en voeg die toe bij het gehakt. Snipper de salie, de blaadjes van de rozemarijn, de tijm en de peterselie fijn en voeg die ook toe aan het gehakt. Kruid voldoende met vers gemalen peper en zout en meng alles goed door elkaar. Rol balletjes van het gehakt.
  5. Bak de balletjes in een ruime braadpan met een scheutje olijfolie rondom rond goudbruin, ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de balletjes uit de pan en houd ze apart.
  6. Verhit een scheutje olijfolie in dezelfde pan en fruit er de sjalot in aan. Voeg daarna de geperste look toe en laat deze even mee fruiten. 
  7. Voeg de orzo toe aan de pan en meng alles goed door elkaar. Voeg de tomatenpuree toe, roer goed door en laat deze een minuutje meebakken. Voeg dan de tomatenpassata en drie vierde van de bouillon toe, breng alles aan de kook en zet een deksel op de pan. Voeg na een kleine 10 minuten de balletjes toe en laat het geheel op een laag vuurtje nog ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken totdat de orzo beetgaar is en de balletjes door en door gaar zijn. Roer regelmatig om en zorg ervoor dat de orzo niet aan de bodem plakt. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe. Kruid met vers gemalen peper en zout en roer de orzo nog eens goed om. Voeg de geroosterde kerstomaatjes toe en warm heel even mee op.
  8. Dien de orzo met de Italiaanse balletjes en de geroosterde kerstomaatjes op in diepe borden en werk elk bord af met enkele blaadjes basilicum, een royale scheut olijfolie, een draai van de pepermolen en nog wat geraspte parmezaan.

Tip

Volgende week komt een een nieuwe variatie online, kom dan zeker weer eens kijken!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen