Zoek
Sluit dit zoekvak.

Appelcake met speculaas

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Heerlijk toch, deze cake met binnenin de verrassing van twee smaken. De basis van de cake is een heerlijk eenvoudige appelcake, die boordevol kleine stukjes appel zit. Het speculaasdeel maak ik door een kleine portie van het cakedeeg te mengen met verbrokkelde speculaasjes gecombineerd met een beetje speculaaskruiden (kan ook met een schepje speculaaspasta). Zo krijg je een lekkere volle speculaassmaak. Het resultaat is een bijzonder smaakvolle, luchtige en toch smeuïge cake.

 

Een heel leuk recept om samen met de kinderen te bakken! Laat ze bijvoorbeeld helpen met eitjes breken, mixen met de handmixer, mengen van de appeltjes onder het deeg en het verkruimelen van de speculaas.

 

 

 

Ingrediënten

 • 1,5 grote appel (type jonagold)
 • 200 g zachte boter (op kamertemperatuur)
 • 200 g suiker
 • 4 eieren
 • 200 g bloem
 • 8 g bakpoeder
 • 25 g speculaas
 • 2 kl speculaaskruiden of speculaaspasta

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Klop de zachte boter met de suiker goed door in een grote mengkom, met een handmixer of met een garde.
 3. Voeg aan het boter-suikermengsel één voor één de eieren toe en klop na elk ei alles steeds alles goed door elkaar. Het mengsel zal kleine klontjes vertonen, dat is heel normaal en helemaal geen probleem.
 4. Meng het bakpoeder goed door de bloem en meng de bloem zo kort mogelijk en met behulp van een spatel door de rest van het deeg. Verdeel het deeg in 2 porties: één grote portie van ongeveer drie kwart van het deeg en een kleinere portie van ongeveer een kwart van het deeg.
 5. Schil de appels en snijd ze in blokjes van een kleine centimeter. Meng de blokjes appel door de grote portie deeg tot een appeldeeg.
 6. Beboter en bebloem een cakevorm en doe zorgvuldig al het appeldeeg in de cakevorm.
 7. Verkruimel de speculaas koekjes en meng ze samen met de speculaaskruiden of de speculaaspasta door de kleine portie deeg. Voeg dan het speculaasdeeg ook toe aan de cakevorm, bovenop het appeldeeg. Maak met een vork enkele cirkelvormige bewegingen op en neer in het deeg zodat het speculaasdeeg een beetje mengt met het appeldeeg en je een gemarmerd effect krijgt.
 8. Bak de cake gedurende ongeveer 50 minuten in de oven. Als je met een prikker in de cake prikt en deze komt er “droog” uit is je cake gaar.
 9. Laat de cake even afkoelen, haal hem uit de cakevorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Tip

Je kan ook zelfrijzende bloem gebruiken, dan heb je geen extra bakpoeder nodig.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen