Stoofschotel met zwarte oog bonen en worstjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Deze heerlijke stoofschotel heb ik klaargemaakt met zwarte oog bonen, tomaatjes in verschillende groottes en smaakvolle Italiaanse venkelworstjes. Zwarte oog bonen (“black eyed beans”) zijn crèmekleurig met een zwart “oog” in het midden. Deze zwarte stip zit op de plek waar de boon vastzat aan de peul. Deze bonen zitten bomvol trage koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen. De smaak van deze bonen is zacht en een beetje zoetig, en ze zien er ook nog eens heel leuk uit! Reden genoeg om ze eens klaar te maken.

 

Ik heb gewerkt met gedroogde bonen, die ik eerst 2 minuten gekookt hebt en dan een uur heb laten rusten in dat warme water. Op die manier vermijd je dat de bonen een hele nacht moet laten weken.

 

Het recept zelf is heel eenvoudig, wat is er simpeler dan een schotel in de oven schuiven? En dan wachten tot de verrukkelijke geur de keuken vult, want het resultaat van deze ovenschotel is echt super lekker.

 

 

Ingrediënten

  • 300 g zwarte oog bonen (gedroogd)
  • 600 g venkelworstjes
  • 600 g kerstomaten
  • 2 pruimtomaten
  • 4 teentjes look
  • 1 ui
  • enkele takjes tijm
  • scheutje witte wijn
  • olijfolie
  • balsamico
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Was de gedroogde bonen en kook ze gedurende 2 minuten zonder zout. Neem de pot van het vuur en laat de bonen in het hete water een uurtje rusten onder deksel. Giet daarna het water weg.
  2. Kook nu de bonen in licht gezouten water gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten, of totdat ze net gaar zijn. Giet ze af en houd ze apart.
  3. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  4. Spoel de kerstomaatjes. Was de pruimtomaten en snijd ze in grove stukken. Leg 400 g van de kerstomaatjes en de gesneden pruimtomaten in een ruime ovenschaal. Kneus de teentjes knoflook en leg ze erbij. Pel de ui en snijd ze in partjes. Leg de partjes ui samen met de worstjes ook in de ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en balsamico, schep alles om en leg er de takjes tijm bij. Kruid met peper en zout en bak ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven, totdat de worstjes bruin zijn.
  5. Haal de schaal even uit de oven en blus met een scheutje witte wijn. Draai de worstjes om, en voeg de gekookte zwarte oog bonen en de rest van de kerstomaatjes toe. Schep even om en zet nog 20 minuten terug in de oven.

Tip

Vind je geen venkelworst, gebruik dan gewone varkensworstjes van goede kwaliteit.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen