Stoofschotel met zwarte oog bonen en worstjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Deze heerlijke stoofschotel heb ik klaargemaakt met zwarte oog bonen, tomaatjes in verschillende kleuren en smaakvolle Italiaanse venkelworstjes. Zwarte oog bonen (“black eyed beans”) zijn crèmekleurig met een zwart “oog” in het midden. Deze zwarte stip zit op de plek waar de boon vastzat aan de peul. Deze bonen zitten bomvol trage koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen. De smaak van deze bonen is zacht en een beetje zoetig, en ze zien er ook nog eens heel leuk uit! Reden genoeg om ze eens klaar te maken.

 

Ik heb gewerkt met gedroogde bonen, die ik eerst 2 minuten gekookt hebt en dan een uur heb laten rusten in dat warme water. Op die manier vermijd je dat de bonen een hele nacht moet laten weken.

 

Het recept zelf is heel eenvoudig, wat is er simpeler dan een schotel in de oven schuiven? En dan wachten tot de verrukkelijke geur de keuken vult, want het resultaat van deze ovenschotel is echt super lekker.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 300 g zwarte oog bonen (gedroogd)
  • 600 g venkelworstjes
  • 600 g kerstomaten
  • 2 pruimtomaten
  • 4 teentjes look
  • 1 ui
  • enkele blaadjes laurier
  • scheutje witte wijn
  • olijfolie
  • balsamico
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Was de gedroogde bonen en breng ze aan de kook in een voldoende ruime kookpan (zonder zout). Laat de bonen 2 minuten koken en neem de kookpan van het vuur. Laat de bonen in het hete water een uurtje rusten onder deksel. Giet daarna het water weg.
  2. Kook nu de bonen in licht gezouten water gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten, of totdat ze net gaar zijn. Giet ze af en houd ze apart.
  3. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  4. Spoel de kerstomaatjes. Was de pruimtomaten en snijd ze in grove stukken. Leg 400 g van de kerstomaatjes en de gesneden pruimtomaten in een ruime ovenschaal. Kneus de teentjes knoflook en leg ze erbij. Pel de ui en snijd ze in partjes. Leg de partjes ui samen met de worstjes ook in de ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en balsamico, schep alles om en leg er de blaadjes laurier bij. Kruid met peper en zout en bak ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven, totdat de worstjes bruin zijn.
  5. Haal de schaal na 25 tot 30 minuten uit de oven en blus met een scheutje witte wijn. Draai de worstjes om, en voeg de gekookte witte oog bonen en de rest van de kerstomaatjes toe. Schep even om en zet nog 20 minuten terug in de oven.

Tip

Gebruik kerstomaatjes van verschillende kleuren voor een fijn effect.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten