Zwartoog bonen in kruidige tomatensaus

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

De zwartoog boon is een crèmekleurige boon met een zwarte stip. Deze stip zit op de plek waar de boon vastzat aan de peul. Deze bonen zitten bomvol trage koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen. De smaak van deze bonen is zacht en een beetje zoetig, en ze zien er ook nog eens heel leuk uit! Reden genoeg om ze eens klaar te maken.

 

Ik heb gewerkt met gedroogde bonen, die ik eerst 2 minuten gekookt hebt en dan een uur heb laten rusten in dat warme water. Op die manier vermijd je dat de bonen een hele nacht moet laten weken.

 

Om de kruiden te snijden, gebruik je best een stevige en voldoende grote snijplank en een groot vlijmscherp mes. Die komen trouwens bij veel snijwerk in de keuken van pas. Voor een handige snijplank beveel ik je graag dit exemplaar aan. 

Een goed en scherps keukenmes heb je ook zeker nodig, dit mes kan ik je aanbevelen.

 

Om de saus te laten sudderen zonder dat je ernaar moet omkijken gebruik je best een gietijzeren pot van goede kwaliteit. Mijn favoriete exemplaar kan je hier vinden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 160 g gedroogde zwarte oog bonen
  • 800 g pruimtomaten
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes look
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 8 blaadjes verse salie
  • 1 tl chilivlokken
  • klontje boter
  • vers gemalen peper
  • zout

Zo maak je het

  1. Was de gedroogde bonen en breng ze aan de kook in een voldoende ruime kookpan (zonder zout). Laat de bonen 2 minuten koken en neem de kookpan van het vuur. Laat de bonen in het hete water een uurtje rusten onder deksel. Giet daarna het water weg.
  2. Kook nu de bonen in licht gezouten water gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten, of totdat ze net gaar zijn. Giet ze af en houd ze apart.
  3. Snipper de rode ui fijn en plet de teentjes look tot moes (eventueel met een lookpers). Snijd de blaadjes salie in fijne reepjes en snijd de blaadjes van de rozemarijn heel klein. Dat doe je best met een groot en vlijmscherp mes.
  4. Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in grove stukken.
  5. Verwarm een klontje boter in een ruime (gietijzeren) kookpan op middelhoog vuur en bak er de gesnipperde rode ui in totdat ze licht goudkleurig is.
  6. Voeg de rozemarijn, de salie, de chilivlokken en de look toe en bak het geheel al roerend gedurende ongeveer één minuut.
  7. Voeg de tomaten toe, meng alles goed door elkaar en laat de saus ongeveer 20 minuten op een zacht vuur onder deksel sudderen.
  8. Voeg 5 minuten op het einde van de kooktijd de gekookte zwarte oog bonen toe, meng alles goed door elkaar en laat alles goed doorwarmen.
  9. Kruid met vers gemalen peper en eventueel wat zout.

Tip

Je kan de tomaten vervangen door een groot blik (800 g) gehele tomaten op sap.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten