Zelf mayonaise maken

Beoordeling door het gezin

Zelf mayonaise maken is niet moeilijk, zeker niet met de tips die ik je hier ga geven :-). In dit recept meng ik de mayonaise met de hand, op basis van een paar simpele ingrediënten. Echt wel lekkerder dan uit een pot…

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 eierdooier
  • 1 el mosterd (gewone mosterd of graanmosterd)
  • 250 ml neutrale olie (bvb druivenpitolie, maïsolie)
  • peper en zout
  • 2 el lauw water

Zo maak je het

  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dat is één van de tips om te vermijden dat de mayonaise gaat schiften.
  2. Neem een niet te grote ronde kom, dat is het gemakkelijkst om alles goed te mengen. Zet de kom op een handdoek zodat ze niet verschuift of ronddraait terwijl je roert.
  3. Meng eerst de eierdooier met de mosterd en klop even op met een garde totdat je een licht schuimig geheel krijgt.
  4. Begin nu (druppelsgewijs) de olie toe te voegen en blijf ondertussen goed kloppen. Let er goed op dat de olie die je toevoegt steeds goed wordt opgenomen, anders moet je trager olie toevoegen.
  5. Blijf traag de olie toevoegen terwijl je goed blijft kloppen totdat alle olie op is.
  6. Voeg op het einde 2 eetlepels lauw (!) water toe – geen koud water want dan schift alles  – en klop goed door. Je zal merken dat de kleur van de mayonaise hierdoor witter wordt en dat hij een minder vettig gevoel in de mond zal hebben.
  7. Kruid goed af met peper en zout.

Tip

Je kan deze verse mayonaise een week bewaren in de koelkast in een afgesloten potje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept