Varkenswangetjes in rode wijn

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Ik maak vaak varkenswangetjes klaar als stoofvlees in een saus op basis van bier. Het vlees van de varkenswangetjes is echt botermals! Deze keer heb ik ze klaargemaakt in een saus met worteltjes en op basis van rode wijn, ook een echte topper!

 

Vorige week moest ik enkele dagen weg voor het werk, en op het vliegtuig had ik als lectuur het boekje “100 toprecepten herfst” van Knack Weekend uit 2015 meegenomen, daar vond ik het recept waarop ik mij heb gebaseerd. Toen ik terug thuis was heb ik het dan gelijk eens klaargemaakt.

 

Serveer de varkenswangetjes met kroketjes voor een echt feest op tafel.

 

Om het stoofvlees lekker lang te laten sudderen zonder dat je ernaar moet omkijken gebruik je best een gietijzeren pot van goede kwaliteit. Mijn favoriete exemplaar kan je hier vinden.

Ingrediënten

  • 1 kg varkenswangen
  • 2 uien
  • halve bussel wortelen
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 40 cl rode wijn
  • 40 cl rundsfond
  • klontje boter
  • 2 el bloem
  • 1 el jeneverbessen
  • 1 tl peperkorrels
  • enkele takjes peterselie
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Schil de uien, de wortelen en de teentjes look. Snijd de uien in fijne ringen, en de wortelen in blokjes. Halveer de teentjes knoflook.
  2. Neem een ruime kookpan (als je dat hebt werkt een gietijzeren pan hiervoor uitstekend) en smelt er een klontje boter in. Bak de varkenswangetjes rondom goudbruin. Doe dat eventueel in 2 keer als ze niet allemaal tegelijk in de pan passen.
  3. Haal de varkenswangetjes uit de pan, voeg nog een beetje boter toe aan de pan en bak er de groenten goudbruin in.
  4. Voeg de tomatenpuree toe aan de groenten, meng alles goed en laat even stoven. Voeg dan de bloem toe, meng opnieuw goed en laat een tweetal minuutjes stoven.
  5. Blus met de rode wijn en de rundsfond, roer alles goed los en laat even opwarmen.
  6. Voeg de varkenswangetjes terug toe, samen met de gekneusde jeneverbessen en peperkorrels en de peterselie, tijm en laurier, samengebonden tot een kruidentuiltje.
  7. Dek de pan half af en laat gedurende 2,5 uur heel zachtjes pruttelen. Roer af en toe om, en voeg indien nodig wat extra vocht toe.
  8. Kruid op het einde van de gaartijd naar smaak bij met peper en zout en verwijder het kruidentuiltje.

Tip

Je kan de varkenswangetjes gewoon in hun geheel verwerken, je hoeft ze niet in stukjes te snijden.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten