Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Stoofvlees op zijn Vlaams met gekarameliseerde appel en witloofsla

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Welk gerecht is nu meer favoriet bij ons dan stoofvlees? Voor het beste stoofvlees ga je langs bij je lokale slager! Stoofvlees bereid je met vlees dat even moet sudderen om mals te worden, dat je met andere woorden niet zou kunnen opeten op een andere manier. Zo heeft stoofvlees ook een duurzaam karakter. Ik werd in dit Weekend van het Stoofvlees van Lekker Van Bij Ons uitgedaagd om mijn favoriete versie klaar te maken. Ik koos voor “stoefvlees” van een lekker stukje rund, met gekarameliseerde appel en witloofsla.

(Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Lekker Van Bij Ons).

Ingrediënten

  • 1,2 kg rundsvlees (endvogel / zenuwstuk) in blokjes van 4 cm
  • 45 cl bruin bier (zoals Leffe bruin)
  • 45 cl rundsbouillon
  • 4 stronkjes witloof, fijn gesneden
  • 4 rode appels, elk in 8 partjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • 4 el bloem
  • 1 el graanmosterd
  • 1 el Luikse siroop
  • enkele takjes peterselie
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • klontje boter
  • 2 el mayonnaise
  • 1 el bruine suiker
  • kaneel
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Fruit de ui aan in een ruime pot met wat boter.
  2. Bak het vlees met een klontje boter in een ruime pan (geen anti-aanbak) totdat het mooi goudbruin is (deze hoeveelheid vlees bak je best in 2 of 3 keer), en kruid het met peper en zout. Voeg het vlees toe aan de pot met de ui, voeg de bloem toe, roer goed en laat alles ongeveer 2 min bakken.
  3. Verwarm in de vleespan het bier en schraap de aanbaksels van het vlees los met een houten lepel. Giet het bier met de aanbaksels bij het vlees samen met de bouillon. Roer alles goed los.
  4. Voeg de mosterd en de Luikse siroop toe. Bind de peterselie, de tijm en de laurier samen en leg ze in de pot. Breng zachtjes aan de kook en laat het stoofvlees minstens 2 uur pruttelen. Het deksel moet niet volledig op de pot, zo dikt de saus in.
  5. Bak ondertussen de partjes appel in boter aan elke zijde ongeveer 3 minuten. Voeg bruine suiker en kaneel toe aan de pan en karameliseer de appels kort.
  6. Meng het fijn gesneden witloof met mayonaise en breng op smaak met peper en zout.
  7. Als het stoofvlees voldoende gegaard is, verwijder je het kruidentuiltje en breng de saus eventueel op smaak met wat extra peper en zout.
  8. Dien het stoofvlees op met de gekarameliseerde appel en het witloofslaatje.

Tip

Werk af met wat fijn gesnipperde peterselie.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen