Stevige soep met kievitsbonen

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

De kievitsboon is een soort boon met een gevlekt uiterlijk. De benaming is gekozen omdat de kleur en de tekening van de boon doet denken aan een kievitsei. Na het koken is helaas wel de mooie tekening verdwenen. De lekkere smaak blijft gelukkig wel!

Vandaag maakte ik met die lekkere bonen een stevige en erg smaakvolle bonensoep. Ik heb gewerkt met gedroogde bonen, die ik eerst 2 minuten gekookt hebt en dan een uur heb laten rusten in dat warme water. Op die manier vermijd je dat de bonen een hele nacht moet laten weken.

Als je geen gedroogde kievitsbonen vindt kan je uiteraard ook gedroogde witte bonen gebruiken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 150 g gedroogde kievitsbonen (of witte bonen)
  • 1 l rundsbouilon
  • 100 g chorizo
  • 3 stevige wortelen
  • 1 aardappel (150 g)
  • 1 blik tomaten op sap (400 g)
  • 1 ui
  • 4 teentjes look
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • bieslook
  • klontje boter
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • vers gemalen zwarte peper
  • zout

Zo maak je het

  1. Was de bonen en breng ze aan de kook in een voldoende ruime kookpan (zonder zout). Laat de bonen 2 minuten koken en neem de kookpan van het vuur. Laat de bonen in het hete water een uurtje rusten onder deksel. Giet daarna het water weg.
  2. Snijd de chorizo in kleine blokjes. Schil de aardappel en de wortelen en snijd ze in blokjes van ongeveer een centimeter. Snipper de ui fijn.
  3. Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak ze heel fijn.
  4. Verwarm het klontje boter in een ruime soeppan en bak er de blokjes chorizo in totdat ze krokant zijn. Haal de blokjes chorizo dan uit de soeppan en houd ze apart.
  5. Voeg de gesnipperde ui en de blokjes wortel en aardappel toe aan de soeppan, samen met de fijn gesneden rozemarijn. Pers er ook de teentjes look bij uit, roer alles goed om en laat de groenten ongeveer 3 minuten bakken zonder dat ze kleuren.
  6. Voeg de tomaten en hun sap toe, samen met de rundsbouillon en de voorgekookte bonen.
  7. Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur lager. Bind de takjes tijm en de blaadjes laurier samen en leg ze mee in de soep.
  8. Laat de soep ongeveer 50 minuten zacht pruttelen onder deksel. Voeg de gebakken stukjes chorizo terug toe en laat nog een tiental minuten verder pruttelen. Kruid de soep met het gerookt paprikapoeder, vers gemalen peper en zout. Werk af met gesnipperde bieslook.

Tip

Je kan de chorizo vervangen door spekblokjes.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten