Maaltijdsoep met linzen en tomaat

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Linzen worden of zijn zelfs al terug heel populair. Terecht want ze zijn erg lekker en gezond en je kan er veel kanten mee uit. Wat denk je bijvoorbeeld van deze echte smaakbom, een goed gevulde en hartverwarmende maaltijdsoep vol groenten. De linzen zijn als het ware verstopt in de soep en zorgen voor binding. Dus ook als je niet een volbloed fan bent van linzen is deze soep een echte aanrader!

Ingrediënten

  • 2 l groentebouillon
  • halve bloemkool
  • 120 g bruine linzen
  • 100 g spekblokjes
  • 1 grote ui 
  • 2 teentjes knoflook
  • halve kleine rode peper
  • 1 dikke wortel
  • 2 aardappelen
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • 1 takje rozemarijn 
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 tomaten 
  • zout en peper 
  • klontje boter

Zo maak je het

  1. Spoel de linzen onder koud stromend water.
  2. Bereid de verschillende groenten voor die je gaat gebruiken. Snijd de ui, de rode peper en de teentjes look fijn. Snijd de wortel en de aardappels in blokjes en verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes.
  3. Verwarm alvast de groentenbouillon.
  4. Verhit een klontje boter in een ruime soepketel en bak er de spekblokjes in aan tot ze licht krokant zijn. Haal dan de spekblokjes uit de pot.
  5. Voeg de fijngesneden ui, rode peper en look toe en laat ze even fruiten op middelhoog vuur in de soepketel waar je net de spekblokjes hebt uitgehaald.
  6. Voeg de stukjes wortel, aardappel en de roosjes bloemkool toe en stoof alles mee aan.
  7. Kruid de groenten met een snuif gerookt paprikapoeder en meng alles goed door elkaar.
  8. Voeg de blokjes tomaat en de gespoelde linzen toe en meng opnieuw alles goed door elkaar.
  9. Bind de rozemarijn, de tijm en de laurier samen met een stuk keukentouw en leg het kruidenboeketje in de soepketel.
  10. Giet de warme bouillon in de ketel en breng zachtjes aan de kook. Laat ongeveer 45 minuten pruttelen met het deksel schuin op de pot. Voeg na 45 minuten de gebakken spekblokjes terug toe aan de soep en laat opnieuw 15 minuten verder pruttelen.
  11. Verwijder de samengebonden kruiden en breng de maaltijdsoep eventueel nog verder op smaak met vers gemalen peper en zout.

Tip

De volgende dag smaakt deze soep nog beter! Ze is dan er ingedikt, je kan eventueel een scheutje groentenbouillon of zelfs water toevoegen vooraleer je ze terug opwarmt.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten