Spruitjes zijn een echte wintergroente, die misschien wel typisch is voor België als we de naam in andere talen mogen geloven: Choux de Bruxelles in het Frans, Brussels sprouts in het Engels. De spruitjes hebben nogal een eigen smaak, die soms voor kinderen wat moeilijk is. Ik heb de spruitjes heel traditioneel gebakken met wat spekjes, zo worden ze echt wel gesmaakt!
Spruitjes met spek
Beoordeling door het gezin
★★★★☆
Ingrediënten
- 800 g spruitjes
- 150 g gezouten spekblokjes
- klontje boter
- vers gemalen peper
- zout
Wil je geen enkel nieuw recept missen?
Zo maak je het
- Snijd het harde achterkantje van elke spruit weg en verwijder indien nodig de buitenste blaadjes. Maak in de onderkant van elke spruit met een scherp keukenmesje twee kruisvormige insnijdingen. Zo zullen de spruiten gelijkmatiger garen.
- Kook de spruiten in licht gezouten water gedurende 8 à 10 minuten, afhankelijk van de grootte. Als ze bijna beetgaar zijn, zijn ze al klaar. Ze moeten straks nog even opgebakken worden, dan garen ze nog lichtjes verder. Giet de spruitjes af.
- Bak terwijl de spruitjes koken de spekblokjes in een klein klontje boter licht krokant.
- Voeg de uitgelekte spruitjes toe aan de pan met de spekjes en bak alles nog enkele minuten samen verder.
- Kruid met vers gemalen peper en eventueel een beetje zout. Voorzichtig wel met het zout, de spekjes smaken al zout van zichzelf.
Tip
Deze spruitjes kan je eten met gebakken aardappeltjes voor een volledige maaltijd.
Kathleen Brenders, aangenaam!
Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!
Smakelijk,
Liefs,
Kathleen