Search
Close this search box.

Spaghetti pompoen-meatballs

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit is een heerlijke variatie op de klassieke balletjes in tomatensaus. De balletjes bestaan voor de helft uit pompoen en dus maar voor de helft uit gehakt, zo heb je ongemerkt een extra portie groenten binnen. Bovendien zijn de balletjes mals, sappig en zacht van smaak, perfect voor het hele gezin. Je kan kiezen voor kalfsgehakt, kippengehakt of veggie gehakt voor een volledig vegetarische versie. Ook de saus zit vol groenten… maar ik mix de saus zodat ook hier de groenten bijna onopgemerkt blijven!

 

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Infino, de uitbetaler van het startbedrag en Groeipakket, met een hart voor álle kinderen en álle ouders.

Ingrediënten

  • 500 g spaghetti
  • 350 g butternut pompoen (geschild)
  • 350 g (veggie) gehakt
  • 6 el paneermeel
  • 1 kg tomaten (vers, blik of een mengeling)
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 1 ui, in fijne ringen
  • 2 el tomatenpuree
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Schil de pompoen met een dunschiller, dat gaat het gemakkelijkste. Snijd de pompoen daarna met een scherp mes in stukjes van ongeveer 3 cm, zorg dat je ongeveer 350 g geschilde pompoen overhoudt.  Kook de stukjes pompoen in licht gezouten water in 8 tot 10 minuten gaar. Giet ze als ze gaar en zacht zijn onmiddellijk af, plet dan de gegaarde blokjes fijn met een vork en laat ze helemaal afkoelen.
  2. Maak de tomatensaus. Verhit een scheutje olijfolie (of eventueel boter) in een ruime pot en fruit/stoof er de ringen ui in met een snuifje zout op een middelhoog vuur, gedurende ongeveer 10 minuten. Voeg de tomatenpuree toe, meng alles goed door elkaar en fruit nog ongeveer 2 minuten verder. Voeg dan de tomaten toe, samen met 300 ml water en het blokje groentenbouillon en kruid met peper en zout. Je kan kiezen voor verse tomaten die je dan met schil en al in partjes snijdt en zo gebruikt (wel eerst wassen) of je kan tomaten op sap gebruiken uit blik. Je kan ook een mengeling nemen, als je in totaal maar ongeveer 1 kg tomaten hebt. Bind de tijm en de laurier samen en leg de kruiden mee in de saus. Breng de saus aan de kook en laat ongeveer 30 minuten pruttelen op een laag vuur onder deksel.
  3. Haal de tijm en de laurier uit de saus en mix de saus helemaal fijn met een staafmixer. Proef de saus en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
  4. Kook ondertussen de spaghetti beetgaar in licht gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet hem af.
  5. Meng voor de pompoen-gehaktballetjes het gehakt in een kom met de afgekoelde pompoen en het paneermeel. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Rol van deze mengeling balletjes van ongeveer 3 cm.
  6. Leg de balletjes voorzichtig in de gemixte saus, zodat ze volledig bedekt zijn. Laat de saus met de balletjes nog ongeveer 20 minuten verder pruttelen, of totdat de balletjes door en door gaar zijn (de tijd die je daarvoor nodig hebt hangt uiteraard af van de grootte van de balletjes).
  7. Meng enkele scheppen tomatensaus door de spaghetti en dien dan de spaghetti op in diepe borden, met in elk bord een aantal balletjes. Werk af met wat geraspte kaas.

Tip

Je kan de borden nog verder afwerken met een beetje fijn gesneden basilicum of peterselie.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen