Schotel parmentier met spitskool

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Tijd voor een flinke schotel comfortfood! Een ovenschotel doet het altijd goed, zeker deze super lekkere variant met spitskool, aardappelen, gehakt en een flinke schep bechamelsaus.

Ingrediënten

 • 1 kg aardappelen voor puree
 • 1 spitskool
 • 500 g gemengd gehakt
 • 60 g boter (voor de saus)
 • 60 g bloem (voor de saus)
 • 800 ml melk (voor de saus)
 • 150 ml melk (voor de puree)
 • 1 eidooier (voor de puree)
 • klontje boter
 • 100 g gemalen kaas
 • peper, zout en nootmuskaat
 • enkele takjes verse tijm

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 180° C. Schil en kook de aardappelen in licht gezouten water. Maak hiervan een lekkere puree met de melk, een klontje boter en de eidooier. Kruid met zout en nootmuskaat.
 2. Smelt een klontje boter in een bakpan en bak het gehakt rul, samen met de blaadjes van een takje verse tijm.
 3. Snijd de spitskool in fijne reepjes. Dit doe je door de spitskool eerst in de lengte in 2 te snijden,  daarna elke helft in de lengte in 3, en dan snijd je fijne reepjes startend van de punt – eigenlijk zoals je een uit de kluiten gewassen stronk witloof zou aanpakken 🙂
 4. Stoof de spitskool aan in een grote pot met wat boter, voeg dan een beetje licht gezouten water of groentenbouillon toe en laat onder een half gesloten deksel zachtjes garen. Ik laat het deksel een beetje open, dan vind ik dat de spitskool haar kleur mooier bewaart. De spitskool is klaar wanneer ze zacht is maar toch nog met een lichte beet, ik houd er niet van als ze te plat is gekookt (na 5 à 10 minuten is ze al gaar).
 5. Maak de witte saus (bechamel): smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan de helft van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je de rest van de melk toe. Roer weer goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
 6. Bereid de ovenschotel: begin met een laag puree onderaan. Hierop komt het gehakt en helemaal bovenaan komt de spitskool en een laag bechamelsaus. Strooi daarna de gemalen kaas over de schotel.
 7. Zet de ovenschotel 20 min in de oven en dan nog even kort onder de grill zodat de kaas lichtjes kleurt.

Tip

Ook lekker met bloemkool in plaats van spitskool.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen