Search
Close this search box.

Risotto met tomaat en inktvis

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Een heerlijk smeuïge risotto is altijd een plezier om te eten! Deze keer heb ik er een tomatenrisotto van gemaakt die ik gecombineerd heb met inktvis. Een deel van de inktvis is mee gegaard met de rijst, een ander deel van de inktvis is apart gegrild met pittige kruiding. Deze combinatie is een echte aanrader, zeker eens proberen!

 

En wat deze risotto echt helemaal afmaakt, is de olijfolie die Frantoiani erbij selecteerde.

 

Frantoiani is de ambassadeur van lokale Italiaanse olijfboeren, en wil je laten kennismaken met hun producten en de passie die zij voor hun olijfolies hebben. Op basis van vele bezoeken ter plaatse, zoekt Guy, de man achter en de bezieler van Frantoiani, de beste lokale producenten. Producenten waarmee Guy persoonlijk contact heeft én die gezonde olijfolie van topkwaliteit maken.

Alle Frantoiani producten heeft Guy (die deel uitmaakt van een internationaal erkend testpanel voor Italiaanse olijfolie) zelf uitgebreid gedegusteerd en beoordeeld. Een keuze voor een product van Frantoiani is een keuze voor kwaliteit, met zorg geselecteerd, recht van de producent bij jou op tafel.
 
Bij deze risotto selecteerde Guy de olijfolie Emozione van de familie Decimi, een olijfolie die zeer elegant en evenwichtig is, met een buitengewone harmonie tussen bitterheid en pikantheid. Door de afwerking van met deze prachtige olie werd de risotto echt naar een hoger niveau getild!

 

Ingrediënten

  • 350 g risotto rijst
  • olijfolie Emozione van Decimi van bij Frantoiani
  • 1,2 l hete kippenbouillon
  • 300 g inktvisvlees
  • 4 tomaten, gepeld en ontpit, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes look
  • sap van een halve citroen
  • handvol basilicum
  • enkele takjes peterselie
  • bieslook
  • 1/2 tl chilivlokken
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Snijd het inktvisvlees in ringen van ongeveer een halve centimeter breedte, meng ze met de chilivlokken, vers gemalen peper, zout en een lepeltje olijfolie en zet ze even koel weg.
  2. Snijd de groene kruiden fijn (ik gebruikte peterselie, basilicum en bieslook). 
  3. Breng de bouillon tegen het kookpunt en houd hem warm. De bouillon gaan we gebruiken om de risotto te garen.
  4. Verhit in een brede pot de olijfolie en fruit daarin de gesnipperde ui en de look (die kan je erbij persen of ook heel fijn snipperen – doe hem iets later in de pot dan de ui want look verbrandt heel snel).
  5. Doe de rijst bij in de pot en laat hem even mee fruiten totdat de korrels doorzichtig worden (dat is al snel, laat zeker de korrels niet bruin worden).
  6. Voeg de helft van de inktvisringen toe en meng even alles door elkaar. Voeg nu ook de tomatenblokjes toe en meng opnieuw. 
  7. Voeg het citroensap toe en onmiddellijk daarna een kleine soeplepel bouillon en wacht totdat het vocht grotendeels is opgenomen. Voeg dan opnieuw bouillon bij en blijf herhalen totdat de rijst en de inktvisringen gaar zijn. Dit zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren. De rijst moet nog smeuïg zijn maar mag zeker niet te plat gekookt zijn. Proef de risotto en kruid naar smaak bij met vers gemalen peper en zout.
  8. Verhit ondertussen een ruime bakpan met een scheutje olijfolie en bak daarin de overige inktvisringen heel kort op hoog vuur.
  9. Dien de risotto op in diepe borden, en werk deze af met de kort gebakken pittige inktvisringen, de gesnipperde groene kruiden en de heerlijke olijfolie Emozione van Decimi.

Tip

Echt een super aanrader, je gaat hier big time mee scoren!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen