Search
Close this search box.

Risotto met scampi en courgette

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Een heerlijk smeuïge risotto is altijd een plezier om te eten, zeker als hij zoals hier gecombineerd wordt met pittige scampi en kruidig gebakken courgette. Deze combinatie is een echte aanrader, zeker eens proberen!

 

Voor dit recept heb je een goede (gietijzeren) pot nodig, bekijk deze eens, ik heb er al jaren zo eentje, perfect hoor! (adv.)

Ingrediënten

  • 300 g risotto rijst (bvb arborio rijst)
  • 24 scampi
  • 2 kleine courgetten
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1,5 l kippenbouillon
  • olijfolie
  • zout en vers gemalen peper
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl paprikapoeder
  • 1/2 kl chilivlokken

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Maak de scampi schoon (verwijder het darmkanaal), meng ze met de kurkuma, het paprikapoeder en de chilivlokken en zet ze even koel weg.
  2. Snijd ondertussen de courgetten in schijfjes van ongeveer een centimeter dik en snijd de schijfjes nog eens in staafjes.
  3. Breng de bouillon tegen het kookpunt en houd hem warm. De bouillon gaan we gebruiken om de risotto te garen.
  4. Verhit in een brede pot de olijfolie en fruit daarin de gesnipperde sjalot en de look (die kan je erbij persen of ook heel fijn snipperen – doe hem iets later in de pot dan de ui want look verbrandt heel snel).
  5. Doe de rijst bij in de pot en laat hem even mee fruiten totdat de korrels doorzichtig worden (dat is al snel, laat zeker de korrels niet bruin worden).
  6. Voeg de witte wijn toe en laat deze wegkoken. Voeg dan een kleine soeplepel bouillon toe en wacht totdat het vocht grotendeels is opgenomen. Voeg dan opnieuw bouillon bij en blijf herhalen totdat de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren. De rijst moet nog smeuïg zijn maar mag zeker niet te plat gekookt zijn.
  7. Verhit een ruime bakpan met een scheutje olijfolie en bak daarin de gemarineerde scampi op hoog vuur.
  8. Haal de scampi uit de pan, voeg eventueel nog een extra scheutje olijfolie toe en bak in dezelfde pan, op voldoende hoog vuur, de reepjes courgette (kruid ze wat bij met zout en vers gemalen peper).
  9. Voeg de gebakken scampi en courgette toe aan de risotto als deze gaar is en roer alles voorzichtig om.

Tip

Je kan de borden extra afwerken met wat fijngehakte bieslook.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen