Pompoen-gehaktballetjes met tomatensaus

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Een heerlijke variatie op de klassieke balletjes in tomatensaus. In de balletjes is pompoen verwerkt, zo heb je bijna ongemerkt een extra portie groenten binnen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 350 g butternut pompoen in partjes
  • 500 g gehakt
  • 1 ei
  • 6 el paneermeel
  • 1 el milde mosterd
  • 1,5 kg pruimtomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • enkele takjes basilicum
  • olijfolie
  • 1 tl oregano
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • vers gemalen peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de stukjes pompoen op een met olijfolie ingevette bakplaat gedurende ongeveer 25 minuten totdat ze zacht zijn. Prak de gegaarde blokjes fijn met een vork en laat ze afkoelen.
  2. Ontvel en ontpit de pruimtomaten en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de ui fijn en fruit ze op een zacht vuurtje in een ruime (gietijzeren) kookpan met een scheutje olijfolie. Pers de knoflook, voeg deze toe aan de ui en laat nog ongeveer een minuut verder fruiten. Voeg de blokjes tomaat toe en kruid met peper en zout. Bind de takjes rozemarijn en de takjes tijm samen met een stukje keukentouw, leg ze bij de tomaatjes en laat alles nog ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.
  3. Meng ondertussen voor de pompoen-gehaktballetjes het gehakt in een kom met de afgekoelde pompoen, het ei, het paneermeel, de mosterd, de oregano, de cayennepeper, het paprikapoeder en het knoflookpoeder. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Rol van deze mengeling balletjes van ongeveer 3 cm.
  4. Leg de balletjes voorzichtig in de saus, zodat ze volledig bedekt zijn. Laat de saus met de balletjes nog ongeveer 20 minuten verder pruttelen, of totdat de balletjes door en door gaar zijn (de tijd die je daarvoor nodig hebt hangt uiteraard af van de grootte van de balletjes). Verwijder daarna de samengebonden kruidentakjes uit de saus.
  5. Werk de saus af met enkele blaadjes basilicum.

Tip

Lekker met pasta, of met gnocchi, of met een smeuïge puree.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten