Zoek
Sluit dit zoekvak.

Risotto met pompoen en walnoten

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

De voorbije zes maandagen deelde ik met jullie telkens een heerlijk een makkelijk recept voor alles-in-één-pan orzo, en verschillende variaties daarop. Ik had jullie immers beloofd om te laten zien dat je met enkele aanpassingen toch telkens weer een ander gerecht op tafel kan toveren!

 

Ik heb vanaf vandaag voor jullie een aantal nieuwe “Makkelijke Maandag” recepten. Helemaal passend bij de herfst, met groenten van het seizoen, en budgetvriendelijk – wat tegenwoordig ook erg belangrijk is. Het recept voor deze maandag is risotto met pompoen en walnoot,  waarbij het zoetige en zachte van de pompoen contrasteert mooi met het krokante van de walnoten. Het is echt een prachtig herfstrecept dat ook nog eens, zoals ik al zei, vriendelijk is voor de portemonnee, dat is zeker en vast ook handig meegenomen.

 

Voor dit recept heb je een goede (gietijzeren) pot nodig, bekijk deze eens als je er één zoekt, ik heb er al jaren zo eentje, perfect hoor! (adv.)

 

Ingrediënten

  • 300 g risotto rijst (bvb arborio rijst)
  • een halve butternut pompoen
  • 12 walnoten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • enkele blaadjes verse salie
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1,5 l groentenbouillon
  • 80 g parmezaanse kaas (vers geraspt)
  • olijfolie
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de halve butternut pompoen en snijd hem in blokjes van ongeveer 1 cm. Doe de blokjes in een kom en meng ze met een scheutje olijfolie en wat peper en zout. Spreid de pompoenblokjes uit op de bakplaat met bakpapier en plaats ze ongeveer 30 minuten in de oven. Hussel ze na ongeveer 15 minuten eens door elkaar.
  3. Verhit in een brede pot de olijfolie en fruit daarin de gesnipperde sjalot en de look (die kan je erbij persen of ook heel fijn snipperen – doe hem iets later in de pot dan de sjalot want look verbrandt heel snel).
  4. Doe de rijst bij in de pot en laat hem even mee fruiten totdat de korrels doorzichtig worden (dat is al snel, laat zeker de korrels niet bruin worden).
  5. Voeg de wijn toe en laat even koken, totdat ongeveer de helft van de wijn is opgenomen door de rijst.
  6. Zet het vuur nu iets lager. Voeg een kleine soeplepel bouillon toe en wacht totdat het vocht grotendeels is opgenomen. Voeg dan opnieuw bouillon bij en blijf herhalen totdat de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. De rijst moet nog smeuïg zijn maar mag zeker niet te plat gekookt zijn.
  7. Rooster ondertussen de walnoten op een middelhoog vuur in een anti-aanbakpan zonder vet gedurende 5 à 10 minuten. Let op het einde op dat ze niet aanbranden.
  8. Je pompoen zal nu ook stilaan gaar zijn! Voeg de blokjes pompoen toe aan de risotto samen met de fijn gesnipperde salie en roer voorzichtig om.
  9. Neem de pot met de risotto van het vuur en voeg de parmezaanse kaas toe. Roer voorzichtig en kruid met peper en zout.
  10. Serveer de risotto in diepe borden en werk af met de geroosterde walnoten en een draai van de pepermolen.

Tip

Je kan de groentenbouillon vervangen door 1,5 l heet water en 3 blokjes groentenbouillon.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen