Risotto met pompoen en salie uit de oven

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Voor een lekkere risotto ben ik altijd te vinden! Deze versie is heerlijk, de combinatie van de geroosterde pompoen en de salie is perfect. Erg leuk is dat je deze risotto bereidt in de oven, dus dat is zeker tijd en moeite bespaard! Winterse comfort food op zijn best.

 

Om de risotto van het fornuis naar de oven te verhuizen zonder veel gedoe gebruik je best een gietijzeren pot van goede kwaliteit. Mijn favoriete exemplaar kan je hier vinden.

 

Het idee voor het recept (ik heb enkele dingen een beetje naar mijn eigen hand gezet) komt uit het boek “De bomvolle oven van Van Boven“, een superleuk boek echt bomvol ovenrecepten van Yvette van Boven. Ik geraak er tegenwoordig niet in uitgekeken!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 kleine butternut pompoen
  • 300 g rijst voor risotto
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 l hete groentenbouillon
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 teentjes look, geperst
  • 75 g parmezaanse kaas, geraspt
  • enkele takjes salie
  • 1 el olijfolie
  • klontje boter
  • vers gemalen peper
  • zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Schil de butternut pompoen (met een dunschiller gaat dat heel goed) en snijd hem in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Snijd de blaadjes van de salie in fijne reepjes maar houd enkele kleine blaadjes apart.
  2. Spreid de blokjes pompoen uit over een bakplaat, besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Rooster de blokjes in de oven ongeveer 30 minuten, totdat ze net gaan bruinen. Haal de gare blokjes pompoen uit de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  3. Smelt de boter in een ovenbestendige (gietijzeren) kookpan, voeg de gesnipperde sjalotten toe en fruit ze ongeveer 5 minuten totdat ze zacht zijn. Voeg de rijst toe samen met de gesnipperde salie en de geperste look. Roer alles goed door elkaar zodat de korrels rijst mooi gaan glanzen. Laat alles nog een 2-tal minuutjes fruiten totdat de rijstkorrels glazig worden.
  4. Schep de geroosterde pompoen en een groot deel van de geraspte kaas erdoor en blus af met de wijn. Roer alles goed door elkaar en warm goed door zodat de wijn wordt opgenomen door de rijst.
  5. Giet de hete bouillon bij de rijst, roer alles nog eens goed om en zet de risotto zonder deksel in de oven gedurende 40 minuten.
  6. Dien onmiddellijk op met de rest van de parmezaanse kaas.

Tip

Werk de borden af met enkele kleine blaadjes salie en eventueel nog een extra draai vers gemalen zwarte peper.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten