Zoek
Sluit dit zoekvak.

Risotto met pompoen en pancetta

Beoordeling door het gezin

★★★★★
Het is maandag, weet je wat dat betekent? Inderdaad… Ik heb vandaag opnieuw een #makkelijkemaandag recept voor jullie! Weer helemaal passend bij de herfst, met groente van het seizoen, en budgetvriendelijk. Kook je vandaag ook weer mee? 
 
Het recept voor deze maandag is een andere variatie op risotto, met pompoen en pancetta. Deze versie van risotto is erg lekker en werd hier thuis bestempeld als “een blijvertje”. Het zoetige en zachte van de pompoen contrasteert mooi met het zoutige van de pancetta.

Ingrediënten

  • 300 g risotto rijst (bvb arborio rijst)
  • een halve butternut pompoen
  • 120 g pancetta
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • enkele blaadjes verse salie
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1,5 l kippenbouillon (of 1,5 l heet water met 3 bouillonblokjes)
  • 80 g parmezan (vers geraspt)
  • een handvol gedroogde pompoenpitten
  • olijfolie
  • peper en zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de halve butternut pompoen en snijd hem in blokjes van ongeveer 1 cm. Doe de blokjes in een kom en meng ze met een scheutje olijfolie en wat peper en zout. Spreid de pompoenblokjes uit op de bakplaat met bakpapier en plaats ze ongeveer 30 minuten in de oven. Hussel ze na ongeveer 15 minuten eens door elkaar. 
  3. Verhit in een brede pot de olijfolie en fruit daarin de gesnipperde sjalot en de look (die kan je erbij persen of ook heel fijn snipperen – doe hem iets later in de pot dan de sjalot want look verbrandt heel snel).
  4. Doe de rijst bij in de pot en laat hem even mee fruiten totdat de korrels doorzichtig worden (dat is al snel, laat zeker de korrels niet bruin worden).
  5. Voeg de wijn toe en laat even koken, totdat ongeveer de helft van de wijn is opgenomen door de rijst.
  6. Zet het vuur nu iets lager. Voeg een kleine soeplepel bouillon toe en wacht totdat het vocht grotendeels is opgenomen. Voeg dan opnieuw bouillon bij en blijf herhalen totdat de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. De rijst moet nog smeuïg zijn maar mag zeker niet te plat gekookt zijn.
  7. Snij de pancetta en kleinere stukken en bak hem krokant in een anti-kleefpan.
  8. Je pompoen zal nu stilaan gaar zijn! Voeg de blokjes pompoen toe aan de risotto en roer voorzichtig om. Voeg de krokante pancetta en de fijngesnipperde blaadjes salie toe en meng nog eens voorzichtig.
  9. Neem de pot met de risotto van het vuur en voeg de parmezaanse kaas toe. Roer voorzichtig en kruid met peper en zout.
  10. Serveer de risotto in diepe borden en werk af met enkele gedroogde pompoenpitten.

Tip

Een herfsttopper die bovendien budgetvriendelijk is!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen