Risotto met pompoen en pancetta

Beoordeling door het gezin

Deze versie van risotto is erg lekker en werd hier thuis bestempeld als “een blijvertje” toen ik hem voor het eerst maakte. Het zoetige en zachte van de pompoen contrasteert mooi met het zoutige van de pancetta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 300 g risotto rijst (bvb arborio rijst)
  • een halve butternut pompoen
  • 120 g pancetta
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1,5 l kippenbouillon (of 1,5 l heet water met 3 bouillonblokjes)
  • 80 g parmezan (vers geraspt)
  • een handvol gedroogde pompoenpitten
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Snijd de halve butternut pompoen die je gaat gebruiken nog eens in de lengte in de helft en leg hem onder de grill van de oven gedurende ongeveer 30 minuten. Hierdoor zal de pompoen mooi garen en een zacht geroosterde smaak krijgen.
  2. Verhit in een brede pot de olijfolie en fruit daarin de gesnipperde sjalot en de look (die kan je erbij persen of ook heel fijn snipperen – doe hem iets later in de pot dan de sjalot want look verbrandt heel snel).
  3. Doe de rijst bij in de pot en laat hem even mee fruiten totdat de korrels doorzichtig worden (dat is al snel, laat zeker de korrels niet bruin worden).
  4. Voeg de wijn toe en laat even koken, totdat ongeveer de helft van de wijn is opgenomen door de rijst.
  5. Zet het vuur nu iets lager. Voeg een kleine soeplepel bouillon toe en wacht totdat het vocht grotendeels is opgenomen. Voeg dan opnieuw bouillon bij en blijf herhalen totdat de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. De rijst moet nog smeuïg zijn maar mag zeker niet te plat gekookt zijn.
  6. Snij de pancetta en kleinere stukken en bak hem krokant in een anti-kleefpan.
  7. Je pompoen zal nu stilaan gaar zijn! Als hij gaar is laat je hem een beetje afkoelen, je haalt de zwart geroosterde schil eraf en je snijd het gegaarde vruchtvlees in kleine blokjes.
  8. Voeg de blokjes pompoen toe aan de risotto en roer voorzichtig om. Voeg de krokante pancetta toe en meng nog eens voorzichtig.
  9. Neem de pot met de risotto van het vuur en voeg de parmezan toe. Roer voorzichtig en kruid met peper en zout.
  10. Serveer de risotto in diepe borden en werk af met enkele gedroogde pompoenpitten.

Tip

Als je houdt van blauwe kaas kan je in dit recept de parmezan daar eventueel door vervangen. Ik zou dan wel een beetje minder gebruiken dan de aangegeven hoeveelheid voor de parmezan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept