Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Risotto met geroosterde tomaat en stracciatella

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Een heerlijk smeuïge risotto is altijd een plezier om te eten! Deze keer heb ik er een tomatenrisotto van gemaakt met de lekkerste en zoetste geroosterde tomaatjes. Door de tomaatjes lange tijd in de oven te zetten aan lage temperatuur worden ze werkelijk onweerstaanbaar! In combinatie met de zijdezachte stracciatella is dit een echte aanrader, om duimen en vingers af te likken!

Eigenlijk is stracciatella het binnenste van burrata, zacht en romig dus zonder de meer stevige buitenkant. Je kan voor dit recept uiteraard ook burrata gebruiken.

 

Mijn favoriete pot om risotto te maken is deze, neem gerust een kijkje!

Ingrediënten

  • 500 g middelgrote trostomaatjes
  • enkele takjes verse tijm
  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 350 g risotto rijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1,2 l hete groentenbouillon
  • 150 g stracciatella
  • 75 g parmezaan, geraspt
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden (hete lucht).
  2. Halveer de tomaten horizontaal en leg ze met het snijvlak bovenaan in een braadslede bedekt met bakpapier. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze licht met wat zout. Verdeel er enkele takjes tijm tussen en zet ze ongeveer 1,5 à 2 u in de oven, totdat ze geslonken zijn maar nog wel sappig.
  3. Verhit in een brede pot een scheutje olijfolie en fruit daarin de gesnipperde ui en de knoflook (doe de iets later in de pot dan de ui want knoflook verbrandt heel snel).
  4. Voeg de rijst toe en laat hem even mee fruiten totdat de korrels doorzichtig worden (dat is al snel, laat zeker de korrels niet bruin worden).
  5. Blus met de witte wijn en laat die voor het grootste deel wegkoken. Voeg daarna een kleine soeplepel bouillon toe en wacht totdat het vocht grotendeels is opgenomen. Voeg dan opnieuw bouillon bij en blijf herhalen totdat de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren. De rijst moet nog smeuïg zijn maar mag zeker niet te plat gekookt zijn.
  6. Meng de tomaatjes voorzichtig onder de risotto en laat ze even mee opwarmen. Roer ook de parmezaan erdoorheen.
  7. Proef de risotto en kruid naar smaak bij met vers gemalen peper en zout.
  8. Werk de borden af met de stracciatella, een scheutje van je beste olijfolie, wat extra verse tijm en een draai van de pepermolen.

Tip

De tomaten kan je eventueel een dag op voorhand klaarmaken, zet ze voor gebruik even terug in de oven om ze op te warmen.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen