Risotto met champignons en een gepocheerd eitje

Beoordeling door het gezin

★★★★★

In deze risotto worden twee soorten champignons gebruikt: Parijse champignons (de gewone witte champignon) en kastanjechampignons (de bruine champignons). De witte champignons worden gekookt in bouillon en dan gemixt tot een dikkere bouillon, waarmee de risotto verder wordt bereid. Op die manier zitten er heel wat groenten in deze risotto, die wordt afgewerkt met een eitje voor een volledige maaltijd zonder vlees.

 

Om deze risotto gemakkelijk te kunnen maken, gebruik je best een goede ruime (gietijzeren) pot. Bekijk deze eens, ik heb er ook zo één en die doet al heel lang perfect dienst! (adv.)

Ingrediënten

  • 300 g risotto rijst (bvb arborio rijst)
  • 300 g Parijse champignons (de witte)
  • 500 g kastanjechampignons (de bruine)
  • 1,5 l groentenbouillon
  • 3 el citroensap
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • enkele takjes peterselie
  • 80 g parmezan (vers geraspt)
  • olijfolie
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Maak de witte champignons schoon en snijd ze in kwarten. Kook ze in de groentenbouillon met het citroensap gedurende ongeveer 5 minuten. Mix dan de bouillon met de champignns met de staafmixer fijn. Met deze dikke bouillon bereiden we verder de risotto.
  2. Verhit in een brede pot de olijfolie en fruit daarin de gesnipperde ui en de look (die kan je erbij persen of ook heel fijn snipperen – doe hem iets later in de pot dan de ui want look verbrandt heel snel).
  3. Doe de rijst bij in de pot en laat hem even mee fruiten totdat de korrels doorzichtig worden (dat is al snel, laat zeker de korrels niet bruin worden).
  4. Voeg een kleine soeplepel bouillon toe en wacht totdat het vocht grotendeels is opgenomen. Zet het vuur nu iets lager, voeg opnieuw bouillon bij en blijf herhalen totdat de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. De rijst moet nog smeuïg zijn maar mag zeker niet te plat gekookt zijn.
  5. Snijd ondertussen de bruine champignons in plakjes en bak ze met een scheutje olijfolie op voldoende hoog vuur. Kruid ze met peper en zout.
  6. Voeg de gebakken champignons toe aan de risotto als deze gaar is en roer alles voorzichtig om.
  7. Pocheer de eitjes (best één voor één) in een ruime kookpot in water net onder het kookpunt waar je een scheut azijn hebt aan toegevoegd. Vis het eitje na ongeveer 2 minuten met een schuimspaan uit het water en houd het warm.
  8. Neem de pot met de risotto van het vuur en voeg de parmezan toe. Roer nog eens voorzichtig om en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  9. Serveer de risotto in diepe borden, en werk elk bord af met een gepocheerd eitje, wat gesnipperde peterselie en een draai van de pepermolen.

Tip

Je kan ook zacht gekookte eitjes gebruiken.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen