Provencaals stoofpotje met linzen

Beoordeling door het gezin

Ik eet super graag linzen! Maar de rest van het gezin is er niet echt dol op. Dus als het toevallig eens uitkomt dat ik alleen voor mezelf iets mag klaarmaken, ga ik voor linzen! Vorig jaar tijdens onze vakantie in de Auvergne in Frankrijk vonden we op een lokaal marktje een kraampje met gedroogde linzen uit de streek, waren dat toch de bekende groene linzen van de Le Puy variant, die daar in de streek inderdaad geteeld worden. Ik heb meteen een zak van 3 kilo gekocht, ik heb er nog steeds plezier van… Vandaag heb ik er een stoofpotje op zijn Provencaals mee klaargemaakt. Snel klaar, heel lekker en super gezond.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 60 g gedroogde groene linzen
  • 2 tomaten
  • 2 wortelen
  • een halve rode ui
  • een halve rode paprika
  • 2 teentjes look
  • een scheutje olijfolie
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes peterselie
  • 1 takje rozemarijn
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Kook de gedroogde linzen gaar in licht gezouten water. Kook ze tot ze beetgaar zijn, wat bij mij ongeveer 20 minuten duurde, maar dat hangt echt af van de soort linzen die je gebruikt. Als de linzen ongeveer 10 minuten koken kan je ze best af en toe controleren en van zo gauw ze beetgaar zijn giet je ze af.
  2. Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes. Was de paprika en snijd hem in kleine blokjes. Snijd ook de rode ui in kleine blokjes.
  3. Verhit een klein scheutje olijfolie in een potje en voeg de blokjes wortel, paprika en rode ui toe. Laat de groenten even aanstoven.
  4. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Voeg de tomaat bij de andere groenten en roer even door. Pers er de teentjes look over uit (of snijd de look in hele fijne stukjes) en voeg de blaadjes laurier, de takjes tijm, de takjes peterselie en de blaadjes van de rozemarijn toe. Laat alles op een zacht vuurtje ongeveer een kwartier stoven. De groenten mogen nog wat beetgaar zijn. Kijk af en toe of je niet een klein beetje vocht moet toevoegen.
  5. Als de groenten gaar genoeg zijn voeg je er de gekookte linzen aan toe en je roert alles nog eens goed om. Kruid met peper en zout en klaar is kees!

Tip

Je kan nog extra courgette toevoegen, of nog andere groenten die je voorhanden hebt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept