Perentaart met beurre noisette

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Beurre noisette betekent “hazelnootboter” maar in feite is het gewoon gebruinde boter die een nootachtige geur en smaak heeft gekregen. Door de boter te verwarmen en te laten pruttelen, zal ze geleidelijk verkleuren en kleine bruine spikkeltjes krijgen. De boter krijgt zo een extra lekker aroma dat het heel goed doet in deze perentaart.

 

Het recept komt uit het magazine Foodies van september 2021.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 175 g boter
  • 3 peren type conference
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1/2 tl bakpoeder
  • extra boter voor invetten

Zo maak je het

  1. Smelt 150 g boter in een ruime pot en laat de boter bruisen totdat ze een bruine kleur krijgt en een nootachtig aroma. Let vanaf dat de boter lichtjes bruin wordt goed op dat ze niet aanbrandt. Schenk de boter over in een koude kom en laat ze in de koelkast afkoelen totdat ze niet meer vloeibaar is maar nog wel zacht. Roer af en toe door.
  2. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes.
  3. Smelt 25 g boter in een koekenpan en laat ze bruisen totdat ze een bruine kleur krijgt en een nootachtig aroma. Voeg de peren toe samen met een eetlepel van de suiker en laat de suiker smelten. Wentel de peren rond totdat ze licht gekarameliseerd en stroperig zijn. Laat ze afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 180° (of 160° hetelucht). Vet een diepe springvorm met diameter 20 cm in met boter en bekleed hem met bakpapier. Haal de peren uit de pan met een schuimspaan en verdeel ze in een enkele laag over de bodem van de vorm. Zet de pan met de siroop apart.
  5. Klop de afgekoelde beurre noisette met de rest van de suiker luchtig. Klop de eieren er één voor één doorheen. Spatel het bakmeel en het bakpoeder erdoorheen.
  6. Verdeel het beslag over de peren in de vorm en strijk glad. Bak de taart 30 tot 35 minuten in de oven of totdat ze terugveert als je ze lichtjes met de vlakke hand indrukt.
  7. Laat de taart 5 minuten afkoelen in de vorm en stort ze ondersteboven op een bord. Verwarm de siroop in de pan en bestrijk er de bovenkant van de taart mee. Serveer de taart nog een beetje warm.

Tip

Lekker met een bolletje ijs of een toefje slagroom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten