Luikse balletjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Deze balletjes met hun saus van Luikse siroop en bereid met gekarameliseerde appel zijn een echte traktatie! Dien de balletjes op met je beste aardappelpuree of met kroketjes voor een echt feestje aan tafel.

 

Het recept komt uit het boek “Vijftig tinten balletjes“.

 

Zoek je een mooie pan om gerechten als dit makkelijk in te bereiden? Zoek dan niet verder en kijk hier! (adv)

Ingrediënten

  • 600 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 2 g nootmuskaat
  • vers gemalen peper
  • 50 g paneermeel
  • 6 dl kalfsbouillon
  • 5 cl rodewijnazijn
  • 75 g Luikse siroop
  • 2 zoete uien in fijne ringen
  • 2 appels jonagold, in schijfjes
  • 20 g donkerbruine suiker
  • enkele verse rozemarijnblaadjes
  • klontje boter

Zo maak je het

 

  1. Meng in een ruime kom het gehakt met het ei, het paneermeel, de nootmuskaat en de peper en zet dan de kom even in de koelkast om mooi stevige ballen te kunnen rollen.
  2. Verwarm de oven voor op 180° (of 160° hetelucht)
  3. Vorm mooi ronde ballen.
  4. Verwarm een klontje boter in een braadpan en laat de boter een beetje kleuren. Bak er dan de ballen rondom rond in aan, schud af en toe met de pan om de ballen mooi rond te houden en aan alle kanten aan te bakken. Schik de ballen dan in een ovenschotel en laat ze verder door en door gaar worden in de oven (ongeveer 15 minuten).
  5. Maak de saus door de ui en de appelschijfjes aan te stoven in dezelfde pan van de balletjes met een beetje extra gesmolten boter. Bestrooi met de donkerbruine suiker en laat kort karameliseren. Blus met de rodewijnazijn en werk af met de bouillon en de Luikse siroop. Laat lichtjes indikken, schik er de ballen terug in en laat deze nog even goed verwarmen.
  6. Werk af met enkele takjes rozemarijn en dien heet op.

Tip

Door de gehaktballen in de oven verder te garen blijven ze heerlijk mals en sappig.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten