Penne met lentegroenten, pancetta en ricotta

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit recept heb ik ooit gevonden in één van de culinaire specials van Weekend Knack. Ondertussen heb ik het al regelmatig klaar gemaakt, en ik ben niet meer zeker of het nog volledig volgens het originele recept is, ik heb het wat naar mijn eigen hand gezet. Het is in ieder geval een lekkere pasta voor in de lente of de zomer, ook als de zon nog niet echt wil schijnen!

Ingrediënten

 • 400 g penne
 • 1 courgette
 • 120 g sugarsnaps
 • 120 g erwtjes
 • 150 g pancetta
 • 150 g ricotta
 • 1 teentje look
 • olijfolie
 • peper en zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Kook de penne gaar in licht gezouten water.
 2. Kook de sugarsnaps en de erwtjes gaar in licht gezouten water. Je kan ze samen koken, voeg de erwtjes dan wel pas na enkele minuten toe want die zijn sneller gaar.
 3. Snijd de pancetta in stukjes en bak deze in een grote pan tot ze licht krokant zijn. Ik gebruik hiervoor geen vetstof, de pancetta zelf bevat voldoende vet voor het bakken. Haal de pancetta uit de pan en houd hem even warm.
 4. Schil de courgette en snijd hem in dunne plakjes. Doe een scheutje olijfolie in de pan waarin je daarnet de pancetta hebt gebakken en voeg de plakjes courgette toe. Bak de plakjes aan beide kanten. Als de plakjes courgette bijna gaar zijn, pers je er het teentje look over uit dat je even laat meebakken. Ik voeg de look dan pas toe omdat hij dan niet verbrandt en omdat look die later wordt toegevoegd meer zijn aroma behoudt.
 5. Voeg de gebakken pancetta en de gare courgette bij elkaar in de pan en meng nog even voorzichtig door elkaar.
 6. Neem diepe borden en leg in elk bord een portie penne, een schep pancetta met courgette en een schep van de mooi groene sugarsnaps en erwtjes. Werk elk bord af met een paar dotjes ricotta en kruid met wat zwarte peper uit de molen.

Tip

Om de mooie frisse groene kleur van de sugarsnaps en erwtjes te bewaren kook je ze zonder deksel of met het deksel schuin op de pot. Als je ze zou koken in een pot met deksel worden ze echt te vaal van kleur.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen