Pappardelle met pompoen en spekjes

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Deze pastaschotel met pompoen en spekjes is een echte herfsttopper. De kleuren zijn warm, de pompoen smaakt heerlijk zacht en een beetje zoet, wat mooi contrasteert met het zoute van de spekjes. Voeg daarbij nog de crunchy geroosterde pompoenpitten en je hebt echt een combinatie om duimen en vingers af te likken.

 

Om de pompoen gemakkelijk te kunnen bewerken heb je best een grote en stevige snijplank in huis. Die komt trouwens bij veel snijwerk in de keuken van pas. Voor een handige snijplank beveel ik je graag dit exemplaar aan.

 

Een goed en scherp keukenmes heb je ook zeker nodig, dit mes kan ik je aanbevelen. (Adv)

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 kleine butternut pompoen
  • 300 g pappardelle
  • 3 dikke sneden spek
  • 350 ml groentenbouillon
  • 50 g pompoenpitten
  • 75 g parmezaanse kaas (grof geraspt)
  • 3 el olijfolie
  • 2 el kruidenkaas
  • een takje tijm
  • enkele blaadjes salie
  • vers gemalen peper
  • zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de pompoen en schep de pitten eruit. Snijd de pompoen in parten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de parten pompoen met vers gemalen peper en zout. Druppel er 2 el olijfolie over en laat ongeveer 30 minuten roosteren in de oven, totdat de pompoen mooi zacht is.
  2. Bak ondertussen de 50 g pompoenpitten in 1 el olijfolie krokant op een middelhoog vuur totdat ze beginnen open te knappen Laat ze afkoelen en bestrooi ze met een beetje zout.
  3. Snijd de sneden spek in niet te dunne reepjes en bak deze krokant in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
  4. Kook de pappardelle beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in licht gezouten water.
  5. Neem de bakplaat uit de oven. Schep ongeveer 1/3 van de stukken pompoen in een blender, voeg de groentenbouillon en de kruidenkaas toe en pureer tot een fijne saus. Voeg eventueel wat kookvocht van de pasta toe als de saus te dik is.
  6. Hak de rest van de pompoen grof en meng er de blaadjes van de tijm onder.
  7. Giet de pasta af en doe hem met de saus terug in de pan. Verwarm alles even kort goed door en breng op smaak met peper en zout. Roer er de gehakte pompoen en het gebakken spek kort doorheen.
  8. Verdeel de pasta over diepe borden en werk af met de krokante pompoenpitten, de parmezaanse kaas, de blaadjes salie en eventueel nog wat tijmblaadjes.

Tip

Dien dit gerecht best onmiddellijk op, anders trekt de saus teveel in de pappardelle en dan wordt het wat te droog.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik ben mama van 3 toffe jongens, vrouw van een lieve man en bezeten door lekker koken. Ik deel mijn recepten die je makkelijk kan klaarmaken en waarmee je zeker zal scoren. 

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten